Situacija je komplikovana

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića najteže do sada

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, koji se već šest dana nalazi u bolnici u Hagu, najteže je do sada i on se po prvi put od kada je u Holandiji žali na jake bolove i opštu slabost, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.


Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića najteže do sada
Foto: EPA

On je naveo da je general Mladić prošle sedmice do četvrtka bio u civilnoj bolnici, a da se trenutno nalazi u zatvorskoj bolnici Tribunala.

“General se, inače, nikada nije žalio i prvi put je priznao da mu je teško. Realno, situacija je komplikovana, a to što mi ne dobijamo ljekarske nalaze i analize onoga što su oni sigurno radili do juče još više uznemirava porodicu, ali i sve ljude koji ga vole i cijen“e – rekao je Darko Mladić.

On je naveo da porodica nije upoznata ni sa protokolom Mladićevog liječenja ni sa tim da li je na infuziji i da može samostalno da uzima hranu.

“Ne znamo ništa. Infuziju je imao sigurno. To znamo, zato što nam je rekao. Da li je još uvijek na infuziji, to ne znamo. Nikakve detalje nemamo liječenja, osim što se žalio na jake bolove, veliku slabost, generalno je loše stanje. Čekamo da nam kažu šta, koliko, kad mu je dato“ – rekao je Darko Mladić.

On je naveo da postoje neka obećanja da će do ponedjeljka, 12. septembra stići svi rezultati, od čega će zavisiti i slanje tima srpskih ljekara u Hag.

“Mi ćemo poslati novi tim ljekara. Jedan doktor ga je već vidjeo u avgustu, ali ne po ovom pitanju, nego po pitanju tekućih problema koja ima. Već sad imamo tim ljekara koji će ići da ga posjeti. Od ponedeljka ćemo početi komunikaciju sa Tribunalom da nam daju što brži termin, a preduslov za to je da nam daju dokumentaciju“ – rekao je Darko Mladić.

On je naglasio da ljekari moraju da vide šta je rađeno i kakvo je stanje da bi se pripremili i otišli da ga pregledaju.

“Nadam se da ćemo što pre dobiti rezultate da bi doktori mogli da odu u Hag, pregledaju ga i preduzmu nešto da bi mu se zdravstveno stanje boljošalo“ – rekao je Darko Mladić i dodao da je porodica u četvrtak dobila nalaz iz avgusta kada je Mladić preležao virus korona.

On je naveo da će generalova supruga u ponedjeljak, 12. septembra otići u Hag i da je dogovoreno da joj se omogući posjeta.

Govoreći o slučaju Radoslava Brđanina, koji je pušten iz haškog pritvora dva dana pred smrti, Darko Mladić je rekao da Brđanin nije jedini Srbin koji je prošao nehumanu proceduru.

“Kada su vidjeli kakva je dijagnoza, oni su bili dužni da ga otpuste i da mu daju priliku da se liječi. Vidimo da oni jednostavno nisu u stanju da pruže adekvatnu medicinsku njegu težim pacijentima“ – rekao je Darko Mladić.

On je naveo da u Hagu najteže pacijente liječe paracetamolima i lijekovima za pritisak.

“Tako se ne liječe bolesti srce, moždani udari i razne vrste kancera kroz koje su prošli naši heroji i osuđenici, a koji su tamo umrli. Jednostavno je utisak, ne samo kod Brđanina, da su ljudi mogli da budu spaseni da su ih ranije pustili iz pritvora“ – rekao je Darko Mladić.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services