Plate gube trku s troškovima

Zaposleni u realnom sektoru ne mogu da kupe ni hranu za mjesec dana

Od početka krize izazvane rusko-ukrajinskim ratom, koja traje više od pola godine, građani Srpske suočili su se s najdrastičnijim poskupljenjima hrane.


Zaposleni u realnom sektoru ne mogu da kupe ni hranu za mjesec dana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iako su cijene osnovnih životnih namirnica u fazi stabilizacije, pa čak i djelimičnog pada, i dalje su kudikamo više nego početkom ove godine.

To potvrđuje i podatak da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u julu u Srpskoj iznosila 2.237 KM, od čega je trošak prehrane skočio na 1.000 KM, što je rekordan iznos do sada. U odnosu na februar, odnosno prije učestalih i značajnih poskupljenja hrane, korpa je u julu bila skuplja za 194 marke. U ovom periodu, trošak za hranu je porastao za čak 153 KM.

S druge strane, prosječna plata u RS u februaru je iznosila 1.091, a u julu 1.160 KM. Procijenjena plata u realnom sektoru, u kojem je zaposleno najviše radnika, daleko je niža i kreće se oko 925 KM. Dakle, ljudi koji rade za ovaj iznos svojim primanjem ne mogu da zadovolje ni mjesečni trošak prehrane.

U odnosu na isti mjesec lani, ovaj trošak je u julu 2022. bio viši za čak 258, dok je prosječna plata za godinu dana porasla za 141 KM.

Zvanična statistika pokazuje da je godišnja inflacija u julu iznosila 15,4 odsto.

Najveći godišnji rast cijena zabilježen je u odjeljku Prevoz – 34,4 odsto, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 53,7 odsto, te u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića – 24,7 odsto, zbog poskupljenja u grupama Ulje i masnoće od 66 odsto, te Hljeb i žitarice od 28,9 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U junu 2022. godišnja inflacija je iznosila 14,3 odsto, u maju 13,2 odsto, a u aprilu 11,7 odsto.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services