Ne pale kompjutere zbog sajber napada

Zaposleni u Parlamentu i Savjetu ministara danima ne rade ništa

Zaposleni u zgradi Parlamenta BiH i Savjeta ministara BiH danima ne mogu obavljati svoje radne obaveze jer je kompletna zgrada isključena s interneta zbog sajber napada.


Zaposleni u Parlamentu i Savjetu ministara danima ne rade ništa
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Molim da ne palite računare dok ne dobijete obavještenje- napisano je na vratima jedne od kancelarija. To obavještenje još nije stiglo.

Brojni zaposleni već danima svoje radno vrijeme provode ne radeći ništa jer nemaju pristup računarima i internetu s obzirom da su tehničke službe isključile internet u kancelarijama dok se ne riješe problemi koji su počeli 9. septembra nakon što su uočeni hakerski napadi na veb stranicu Parlamenta BiH.

Tako je nemoguće provjeriti ili poslati imejl, printati dokumente i obavljati ostale poslove. Drugim riječima, cijeli radni proces je stao i niko ne zna kada će biti nastavljen.

Kako Klix nezvanično saznaje, postoji mogućnost da su napadi izvršeni putem jedne videoigre odnosno da je virus “zahvatio” servere dok se neko od zaposlenih igrao tokom radnog vremena.

Internet stranicama Parlamenta i Savjeta ministara BiH nije moguće pristupiti, a na slučaju rade i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i i Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine.

Online sigurnost je inače veoma važno pitanje, a u kontekstu predstojećih Opštih izbora u BiH još je važnije. Opravdano se postavlja pitanje šta se može dogoditi i kako bi to moglo uticati na glasački proces ili rezultate izbora, ako bi hakeri odlučili napasti stranicu CIK-a.

Početkom ovog mjeseca Obavještajno bezbjednosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince za zaštite informaciono-komunikacione sisteme.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services