Zapad u panici zbog gasa

Britanija je u panici zbog „ekonomskog i psihološkog rata koju vodi ruski predsjednik Vladimir Putin“ sa taktikom poput zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, rekla je bivši direktor britanske trgovinske asocijacije „Enerdži“ Enđela Najt.

Najtova je izjavu dala nakon što je ruski energetski gigant “Gasprom” objavio da će na neodređeno vrijeme zatvoriti gasovod “Sjeverni tok jedan”, prenosi američki portal “Blumberg”.

Gasovod je zatvoren prije četiri dana zbog radova na održavanju i biće zatvoren duži period nakon što je “Gasprom” objavio da je otkriveno isticanje ulja iz turbine, što je izazvalo bojazan od novog rasta cijena energije širom Evrope.

Najtova je izjavila da su Britanija i Evropa previše zavisne od zemalja “koje nisu baš prijateljski nastrojene”.

– Putin vodi ekonomski rat veoma dobro. Isto tako dobro vodi i psihološki rat. Panika je zavladala u Britaniji i Evropi što ne predstavlja iznenađenje jer je u proteklih 25 godina došlo do zavisnosti od energenata iz drugih zemalja, koje nisu baš prijateljski nastrojene – naglasila je Najtova.

Ona smatra da su se zemlje udaljile od lične sigurnosti i da su previše zavisne od drugih država te da je ta vrsta energetske politike vođena predugo.

gasvod, Vladimir Putin

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services