Vršnjačko nasilje

Zadar: Grupa osnovaca u školskom toaletu pretukla dječaka

Osnovna škola u Zadru bila je poprište najnovijeg slučaja vršnjačkog nasilja. Stariji učenici, čitava grupa njih, u školskom WC-u rukama i nogama pretukli su 11-godišnjeg dječaka. Maloljetne nasilnike ispituje i policija.


Zadar: Grupa osnovaca u školskom toaletu pretukla dječaka
Foto: Pixabay

Koliko je straha bilo u prestrašenoj duši 11-godišnjaka? I koliko je šoka, tuge i očaja bilo u njegovoj majci kada je čula što se dogodilo. Njega su, kao što je majka ispričala za Dnevnik Nove TV, istukli jer su ga našli u toaletu koji nije najbliži njegovoj učionici. Pedagog je dječaka tada pozvao na razgovor, a potom se dijete vratilo na nastavu.

“Bio sam šokiran razmjerima ovog događaja. Pretpostavljam da je trebalo da roditelji budu obaviješteni, i ako nisu to je propust“– rekao je pročelnik za školstvo Ivan Šimunić. Dječak je tek nakon nastave sve ispričao majci, i oni su ga sami odveli u bolnicu u Zadar. Srećom, povrede su samo lakše.

Majka je ispričala kako su ga tukli i po stomaku, bez milosti. Psiholog za djecu ističe koliko su ovakve situacije silno traumatične za djecu, prenosi Blic.

Nažalost, u školama se često brutalna ruganja, guranja, pa i prijetnje – tolerišu uz blage ukore. Nasilnici su tako nadmoćni, a žrtve se osjećaju napušteno i misle da to moraju trpiti.

“Prema statistikama, svako peto dijete je zlostavljano. Rijetko oni traže pomoć“– kazala je psihološkinja je Žana Pavlović.

Majka će dijete sama odvesti privatnom psihijatru. Dijete još ne želi da pošalje u školu.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services