Skip to main content

Voćarstvo

Za prodato voće 4,2 miliona KM: Koliko iznose ovogodišnje premije iz budžeta

Na ime premije za proizvedeno i prodato voće ove godine u budžetu RS obezbijeđeno je 4,2 miliona KM i milion KM za podršku podizanju novih zasada.


Za prodato voće 4,2 miliona KM: Koliko iznose ovogodišnje premije iz budžeta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da je kroz kapitalne investicije obezbijeđeno 500.000 KM za protivgradne mreže i boks palete, zatim dva miliona KM za izgradnju sistema za navodnjavanje, a u investicije u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda 8,3 miliona KM.

“Iz navedenog se jasno vidi veliko zalaganje ovog ministarstva kad je u pitanju podrška voćarskoj proizvodnji“ – tvrdi ministar poljoprivrede RS Savo Minić u odgovoru na poslaničko pitanje Petka Rankića.

Rankić je pitao kakvi su planovi Ministarstva poljoprivrede kada je u pitanju otkup jagodičastog voća ove godine.

“Poznato je da su otkupljivači jagodičastog voća u RS prošlu godinu završili sa gubicima koji su iznosili više od četiri KM po kilogramu voća, jer je cijena prema proizvođačima isplaćena 8,5 KM za kilogram, a prodato je po 2,2 evra po kilogramu. Da li će Ministarstvo obezbijediti novac da se ti gubici barem djelimično pokriju jer, u suprotnom, proizvođači jagodičastog voća u RS ove godine neće imati kome prodavati proizvode“– pitao je Rankić.

U odgovoru koji je potpisao ministar Minić, na pitanje otkupa i plasmana jagodičastog voća i isplaćenoj cijeni prema proizvođačima od strane otkupljivača, ističu kako se cijene slobodno formiraju na tržištu.

“Uzimajući u obzir sve navedeno, prostor za djelovanje Ministarstva poljoprivrede je veoma ograničen. Napominjemo da su problemi u malinarstvu prisutni u cijelom regionu. Značajan je pad potražnje u inostranstvu za malinom iz Republike Srbije, do kojeg se došlo zbog manje potražnje za svježom i zamrznutom malinom u supermarketima, kao i zbog pada tražnje industrijske prerade voća širom Evrope“ – naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede RS.

ZAHTJEV ZA POMOĆ
U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da su se obratili predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu, u cilju omogućavanja i pronalaska načina za uspostavljanje kontakta sa kupcima i plasmana uskladištenih količina maline.

“Takođe, na sastanku s proizvođačima maline, održanom u Bratuncu 31. januara, predočeno je da u trenutku otkupa maline nisu imali jasno definisanu cijenu od strane otkupljivača, što ovu problematiku dodatno usložnjava“ – napominju u Ministarstvu.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti