Njemačka u problemu

Za mjesec dana propalo preko 700 firmi, a procjenjuje se da će biti samo gore

Nagli rast cijena energije oterao je u avgustu u stečaj nekoliko stotina kompanija u Njemačkoj, upozorio je ekonomski institut IWH.


Za mjesec dana propalo preko 700 firmi, a procjenjuje se da će biti samo gore
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Takođe, banke očekuju znatno veći iznos nenaplativih kredita u idućoj godini.

Zahtjev za stečajem podnijelo je u avgustu 718 kompanija, za četvrtinu više nego lani, a institut procjenjuje da će ista stopa rasta biti zabilježena i u septembru, prenosi Večernji list.

U oktobru bi se mogla popeti i na 33 odsto, ako se uporedi broj stečajeva sa istim periodom prošle godine, procjenjuju u institutu.

– Nakon dugog perioda malenih brojki o kompanijama u stečaju, trend se promijenio – izjavio je Stefen Miler iz IWH.

Njemačko poslovno udruženje BDI upozorilo je na “veliku recesiju”.

U istraživanju koje je sprovelo među 593 preduzeća, više od trećine njih navelo je da im zbog visokih cena energije prijeti propast. U februaru, kada je počeo rat u Ukrajini, takvu je ocjenu iznijelo njih 23 odsto.

Anketa vodećih kreditnih institucija u avgustu je pokazala da će nenaplativi krediti u Njemačkoj iduće godine porasti na 37,6 milijardi evra, s ovogodišnjih 31,9 milijardi.

Neki stručnjaci upozoravaju ipak da iz brojki koje pokazuju rast broja stečajeva ne treba izvlačiti pogrešne zaključke. One sada možda izgledaju loše zato što su vještački smanjene u pandemiji 2020. i 2021, kada je vlada podupirala posrnule kompanije, tumače.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services