Jasna poruka

Vučić: Srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjedavao je sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj su razmatrani situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.


Vučić: Srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Sjednica je počela nešto posle osam sati u Palati Srbija i završena je za nešto manje od sat vremena, a nakon toga, predsjednik se obratio medijima.

“Na sjednici smo govorili i napravili analizu stanja i pozicije Srbije i Srba na Kosmetu, posebno nakon jednostranih odluka Prištine. Razgovarali smo i o procjeni bezbjednosne situacije u vezi sa paradom”, rekao je Vučić.

Naveo je da se razgovaralo o energetskoj krizi i bezbjednost, što je od presudnog značaja za predstojeći priod jeseni i zime.

Dodao je da nije bilo riječi o sajber bezbjednosti, zbog “nedostatka materijala”, pa će se o tome razgovarati, kaže, naredne sedmice.

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.

„Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih”
Vučić je naglasio da je Srbija kada je reč o KiM, postala kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog, kako je rekao, neprincipijelnog ponašanja u prošlosti. „Putin je, kažu sa Zapada, podigao zavjesu i sada traže da se Srbija izjasno sa koje je strane – tamo gdje ekonomija nestaje ili sa njihove gdje je prosperitetet“, dodaje Vučić.

Naglasio je da je Miroslava Lajčaka, i savjetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku Francuske i Njemačke, Emanuela Bona i Jensa Pletnera, upozorio na to da su od 19. ili 20. septembra 2021 niču nelegalne baze kosovske policije na sjeveru Kosova.

„Privatna firma iz Prištine na sjeveru kod Zubninog Potoka uzurpirila je privatne parcele Srbija. Banditizam i i divljaštvo Prištine nema kraja. Regionalnu policiju na sjeveru ne obavještavaju, gradonačelnike četiri opštine ne konsultuju, objavljuju da patroliraju Gazivodama koje su većinom u opštini Zubin Potok“, kaže Vučić, prenosi RTS.

„Uz svu propagandu Priština nije pronašla nikog za zamjenu tablica”
Predsjednik Vučić je prilikom obraćanja medijima rekao da se do danas u osam sati ujutru samo dvoje prijavilo za promjenu tablica na KS oznake – jedna osoba je sa sjevera KiM, a druga sa juga.

„Uz svu propagandu nikoga nisu uspjeli da pronađu. Srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava”.

Banatski dvor je pun, ko bude štedio taj će i zaraditi
Predsjednik je ponovio da nas čeka teška zima i da će država izaći sa prijedlogom za smanjenje potrošnje struje. Gasa, prema njegovim riječima i dovoljno i skladište u Banatskom dvoru je puno.

„Izaći ćemo sa prijedlogom za smanjenje potrošnje struje. Ako štediš, zaradiš novac. Idemo mjesec na mjesec iz prethodne godine da mjerimo potrošnju“, rekao je Vučić.

„Prijedlog je da svi oni koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju popust od dodatnih 10 odsto na račun. Tražiću da taj popust bude dodatnih 15 odsto. Onima koji smanje između 20 i 30 odsto, mi ćemo dati još 20 odsto popusta”, rekao je predsjednik.

Stopa nezaposlenosti 8,9 odsto – najniža u istoriji
Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji iznosi 8,9 odsto što je, kako je istakao, najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije.

Stopa zaposlenosti u drugom kvartalu je veoma visoka i da iznosi 50,9 odsto.

„Stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto, to je najniža stopa nezaposlenosti uz metodologiju koja nam ne odgovara po tom pitanju jer nam ne računaju sezonske radnike kao zaposlene. Bez obzira na to, ovo je najmanja stopa nezaposlenosti u Srbiji u njenom savremenom periodu, što će reći u njenoj istoriji”, kazao je Vučić.

Predsjednik dodaje da je u periodu od januara do avgusta 2022. godine priliv stranih direktnih investicija iznosio dvije milijarde 666,3 miliona evra dodajući da je zabilježen čak i mali rast u odnosu na rekordnu 2021. godinu kada je bilo dvije milijarde 634 miliona.

Najveća ulaganja su, prenosi Tanjug, iz Kine, Japana, Njemačke, Francuske.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services