Srbija

Vučić: Izborili smo se za bolji papir nego što je očekivano

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje novinara TV Tanjug da prokomentariše to što je Zdravko Ponoš napisao gdje navodi da se predsjednik Vučić usaglasio sa time da će napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti direktno uslovljen kooperativnošću prema pitanju Kosova, odgovorio da se juče izborio za bolji papir nego što su svi očekivali i naglasio da su sporazumi potpisivani u Ponoševo vrijeme.


Vučić: Izborili smo se za bolji papir nego što je očekivano
(Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Vučić je pročitao je aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Srbije i tzv. Kosova.

* Srbija i tzv. Tzv. Kosovo u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.

*Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Tzv. Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

* Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

* Da bi se primenio član 7, Tzv. Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i
garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

* Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

* Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Tzv. Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

* Tzv. Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

* Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

* Tzv. Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana (tačke).

* Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

* Tzv. Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

„Pročitaću danas ceo aneks i ukazati na pravnu prirodu, ukazaću i na sve što se događa ne samo u vezi s KiM. Govoriću ozbiljno kao predsednik, kao i o lažima koje su se pojavljivale prethodnih dana. Prvo ću pročitati ceo aneks i objasniću šta je to o čemu smo se mi usaglasili a o čemu ne“, kazao je Vučić.

Kako je ranije najavljeno, Vučić će pokazati i objasniti plan.

Podsjetimo, Vučić je nakon sastanka u Ohridu rekao da su nekoliko tačaka implementacionog plana dogovorene.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services