Razgovor dvojice lidera

Vučić i Erdogan razgovarali o stanju u BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Beogradu da je njegova zemlja spremna da pruži doprinos da se strane u BiH sastanu i postignu pomirenje tri zajednice


Vučić i Erdogan razgovarali o stanju u BiH
Foto: Vlada Republike Srbije

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da će Turska nastaviti da čini sve da se očuvaju mir i stabilnost u BiH, ali i u cijelom regionu zapadnog Balkana.

Zahvalivši Vučiću za iskreno gostoprimstvo, Erdogan je ocijenio da su odnosi Srbije i Turske odlični i da će dvije zemlje zajedno dostići cilj da imaju spoljnotrgovinsku razmjenu od pet milijardi dolara, kao i da je to realno, iako ona trenutno iznosi 2,5 milijarde dolara.

Erdogan je najavio da će turske kompanije nastaviti da ulažu u Srbiju i u nove infrastrukturne projekte pored postojećih, kao i u obnovu spomenika, a jedan od objekata koji će biti rekosntruisan je Bajrakli džamija u Beogradu. On je istakao da je ovog ljeta u Turskoj boravilo 300.000 turista i nada se da će taj broj biti znatno veći kada zaživi sporazum po kojem će građanima Srbije za ulazak biti potrebna samo lična karta, kao i Turcima prilikom ulaska u Srbiju.

Vučić je ocijenio da je ovo “zlatno doba” u odnosima Srbije i Turske, navodeći da će Srbija i dalje ljubomorno čuvati svoje prijateljstvo sa Turskom.

On je istakao da turski investitori i dalje dolaze u Srbiju, kao i kompanije koje grade puteve, među kojima su i izvođači radova na auto-putu od Beograda do Sarajeva.

“Most na Rači izgleda impresivno, a očekujemo da će uskoro biti završena dionica od Sremske Rače do Kuzmina, čime ćemo se spojiti sa BiH i sa Republikom Srpskom“ – rekao je Vučić.

On je naveo da je u planu da se završi i put od Požege do Kotromana, čime će Srbija dobiti blisku vezu sa Višegradom, a nada se da će nadležni u BiH donijeti odluku o izgradnji 107 kilometara puta od Višegrada do Sarajeva, čime bi se Srbija i sa te strane spojila sa BiH i sa Srpskom.

Vučić je naglasio da je na sastanku sa Erdoganom još jednom potvrdio podršku Srbije teritorijalnom integritetu BiH, ali i integritetu Republike Srpske, kao i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

On je najavio da će Srbija učiniti sve da produbi saradnju sa Turskom i u oblasti odbrane, posebno između namjenskih industrija, a spremna je i da izdvoji stotine miliona evra za kupovinu turskih bespilotnih letjelica “barjaktar”.

Vučić i Erdogan po završetku konferencije za novinare otišli su da otvore srpsko-turski poslovni forum, na kojem učestvuje oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija iz Srbije i Turske.

Obraćanju dvojice predsjednika prethodilo je potpisivanje sedam međudržavnih sporazuma i protokola, koje su u prisustvu Vučića i Erdogana parafirali ministri u vladama Srbije i Turske.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services