Bosna i Hercegovina

Vrijeme za novo poglavlje: BiH da bude kako mi vidimo

Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Dejtonu, rekao je Milanović.


Vrijeme za novo poglavlje: BiH da bude kako mi vidimo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s predsjedavajućon Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović na Pantovčaku.

Razgovor je održan u četiri oka, a nakon njega Milanović i Cvijanović obratili su se javnosti.

Do sastanka je došlo na psnovu dogovora od prije nekoliko sedmica.

„To je pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom što se mene tiče nisu bili idealni. Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Dejtonu. On je temelj BiH, a u interesu je Hrvatske, pravde i prava da se to ne dira, jer onda može izaći iz toga samo zlo“, rekao je Milanović dodavši da su razgovarali o miru i stabilnosti u regiji te europskom putu BiH.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata.

„Jednog ravnopravnog naroda, a ne manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju dobar status. Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman razgovarati sa svakim. Kod gospođe Cvijanović vidim malo veći kvantum dobre volje i zdravog razuma“, rekao je Milanović.

Cvijanović je rekla da je takođe opredijeljena za Dejtonski sporazum.

„Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Nema šutnje“, poručila je Cvijanović.

Na pitanje je li planiran razgovor s bošnjačkim članom predsjedništva i očekuje li da će bez SDA biti moguća promjena izbornog zakona, Milanović je rekao:

„Spomenuli ste Komšića. Nastojim ne biti osoban, nadam se da ću tom zovu odoljeti i sada. Komšić nije predstavnik Hrvata, oni trebaju imati svog predstavnika. Nema pravednog izbornog sistema u BiH. Zahvajjujući gorljivim ogormnim ambicijama nekih ljudi i podršci međunarodne zajednice koja ne postoji, u BiH je nije kao u Hrvatskoj gdje manjine biraju svoje predstavnike.“

Rekao je da je Bećireviću najavio posjetu Cvijanović Hrvatskoj te da bi i on mogao doći u Zagreb.

„Drugi formati ne dolaze u obzir. Predsjedništvo je simboličko, ono nema nikakva ovlaštenja“, kazao je.

Cvijanović je kazala kako joj je drago da se odnosi sa susjednim zemljama grade.

„Ne mogu komentarisati kakav odnos ima Hrvatska prema nekom zvaničniku, ali poštujem svačij stav i opredjeljenje prema bilo kome“, rekla je.

Istakla je da ne podržava nikoga tko poziva na rat odgovarajući na pitanje o izjavama reisa Kavazovića kojeg je podržao i Bakir Izetbegović.

MIlanović je kazao samo malo zavaljali Milorada Dodika što nismo dovršili cestu do mosta na Savi prema Republici Srpskoj kao dio pogodbe kada se on založio pozivajući se na vitalni interes srpskog naroda u BiH da se ne dopusti blokada gradnje Pelješkog mosta.

„A nisu ga ni pozvali na otvaranje Pelješkog mosta“, dodao je Milanović.

Milanović je kazao i da je ulazak BiH u NATO stvar izbora, samo ako to bude htjela većina građana. No, ulazak BiH u Europsku uniju nema alternative, ustvrdio je Milanović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services