Cilj podizanje kvaliteta ustanova

Vlada RS osniva Zavod za socijalnu zaštitu

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o osnivanju javne ustanove Zavod za socijalnu zaštitu Republike Srpske.


Vlada RS osniva Zavod za socijalnu zaštitu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o osnivanju javne ustanove Zavod za socijalnu zaštitu Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, Zavod se osniva kao razvojna ustanova, radi praćenja, unapređivanja, planiranja, podsticanja razvoja i obavljanja istraživačkih i stručnih poslova u oblasti socijalne zaštite. Kažu da je osnivanje ove javne ustanove definisano Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske, kojim je propisano da Vlada osniva Zavod za socijalnu zaštitu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ranije su za Srpskainfo rekli da je razlog osnivanja ovog zavoda u unaprijeđenju sistema socijalne zaštite, s ciljem da se značajno podigne nivo usluga za korisnike iz sistema socijalne zaštite.

– Između ostalog, namjera je da se osnivanjem Zavoda za socijalnu zaštitu uspostavi stručna institucija u oblasti socijalne zaštite koja će imati veliki uticaj na razvojne pravce djelovanja u ovoj oblasti. Takođe, na konferencijama koje okupljaju stručne radnike u oblasti socijalne zaštite govoreno je o potrebi za uspostavljanjem institucije koja bi se bavila i unapređenjem stručnog rada u pružanju usluga, a imajući u vidu i razvoj sistema i novih usluga za korisnike – objašnjavaju u ministarstvu.

Zakonom o socijalnoj zaštiti, između ostalog, predviđeno je osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu kao stručne institucije koja je nezaobilazan faktor u jačanju sistema socijalne zaštite. Ministar zdravlja i socijalne zaštite, na osnovu zaključka Vlade, imenovao je prethodno Radnu grupu za izradu elaborata o procjeni opravdanosti osnivanja ove javne ustanove socijalne zaštite.

Elaboratom o procjeni opravdanosti osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu RS, koji je izradila Radna grupa, kao cilj osnivanja budućeg zavoda definisano je bolje funkcionisanje sistema socijalne, porodične i dječje zaštite kroz praćenje, unapređenje, planiranje, podsticanje razvoja i obavljanje istraživačkih i stručnih poslova u oblasti socijalne zaštite. Kao vizija definisan je unaprijeđen sistem socijalne, porodične i dječije zaštite uz njegovo optimalno funkcionisanje, koji je u mogućnosti da, uz podršku stručnom kadru, odgovori na potrebe korisnika, kao i nove izazove koje donose promjene u društvu, a sve u cilju bolje dostupnosti socijalne zaštite građanima.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services