• Naslovna
  • Vijesti
  • Politika
  • Višković: Država za četiri godine rasteretila realni sektor obaveza u visini milijardu KM

Premijer poručio

Višković: Država za četiri godine rasteretila realni sektor obaveza u visini milijardu KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je realni sektor u Srpskoj u protekle četiri godine oslobođen za oko milijardu KM obaveza prema republičkom budžetu, od čega je 450 miliona KM otišlo na povećanje ličnih primanja.


Višković: Država za četiri godine rasteretila realni sektor obaveza u visini milijardu KM
Foto: SRNA

Višković je rekao da je prosječna plata u Srpskoj 1.160 KM i da je već duže vrijeme veća nego u Federaciji BiH (FBiH).

„Svake sljedeće godine, mjerama koje smo kreirali, oslobađamo poslovnu zajednicu za 330 miliona KM na godišnjem nivou“, rekao je Višković obraćajući se u pozdravnom dijelu poslovne konferencije „Izazovi i budućnost poslovanja“, u Banjaluci.

On je dodao da je ponosan na činjenicu da je u Srpskoj trenutno rekordan broj zaposlenih, što je, kako kaže, dokaz dobrog rada institucija i poslovne zajednice. Treba, napomenuo je, nastaviti raditi na kreiranju što boljeg poslovnog ambijenta, koji bi i danas bio bolji da nije bilo raznih izazova i krize na svjetskom nivou.

„Radili smo timski sa svim socijalnim partnerima i nadam se da smo napravili rezultate koji su u datim okolnostima bili mogući. Uvijek može bolje i više“, rekao je Višković.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić ocijenio je da je u proteklom periodu dobar dijalog Vlade i poslodavaca rezultirao razvojem društva, koje se, između ostalog, ogleda kroz povećanje plata u Srpskoj.

Trivić je istakao da su u protekle četiri godine ostvarili značajno smanjenje opterećenja rada, smanjenje parafiskalnih nameta, te stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

On je istakao da je u Srpskoj trenutno najveći procenat pokrivenosti uvoza izvozom, kao i da Srpska ima najveći koeficijent raspodjele od PDV-a do sada.

Trivić je napomenuo da se svijet proteklih godina suočavao da izazovima i krizom u vidu pandemije virusa korona, zatim inflacije i da će povećanje cijene energenata dovesti i do recesije, a time i do usporavanja rasta plata.

Šef Kancelarije EU u Banjaluci Simone Guerini rekao je da se cijeli svijet suočava sa velikim izazovima i da svaka zemlja treba da im se prilagodi da bi bili prevaziđeni.

„Sve zemlje, pa tako i BiH, treba da se prilagode tim izazovima, a to najbolje mogu razvojem potencijala koje imaju. BiH ima našu podršku u tome“, rekao je Guerini.

On je naglasio da je uvijek zadovoljstvo vidjeti da postoji aktivan dijalog između poslodavaca, Vlade, akademske zajednice i strukovnih organizacija.

Vlada Republike Srpske i Unija poslodavaca su u periodu od 2018-2022. godine sprovodile reforme na bazi Memoranduma o zajedničkim politikama, čiji su ukupni finansijski efekti 861 milion KM koji je usmjeren na rast plata, što je rezultiralo i povećanjem prosječne plate za 12 odsto.

Cilj konferencije, koju organizuje Unija poslodavaca Srpske, je da se dijalogom poslodavaca, predstavnika Vlade Republike Srpske, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija prepoznaju ključni ekonomski i socijalni izazovi, kao i pravci djelovanja ka stvaranju produktivne i socijalno pravedne zajednice.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services