Slike prošlosti

VIDEO-Ovako je izgledalo Sarajevo prije 102 godine

Davne 1920.godine, mjesec dana prije nego će početi izbori za Ustavotvornu skupštinu Kraljevine, Sarajevo se spremalo da dočeka regenta.


VIDEO-Ovako je izgledalo Sarajevo prije 102 godine
Foto: sarajevotimes.com

Zamislimo na trenutak da posjedujemo vremeplov i da možemo da se vratimo nazad kroz vrijeme, u Sarajevo, u godinu 1920. Tek se oporavljajući od Veliko  rata i Albanske golgote, tada dvogodišnja  zajednička monarhija Srba, Hrvata i Slovenaca je počinjala da živi.

Nažalost, još uvijek (barem ne mi) ne posjedujemo čudesnu spravu za kretanje kroz vrijeme, ali su, zahvaljujući svjedocima tog vremena ostali zabilježeni dani koji nam danas djeluju i previše daleko. YouTube kanal korisničkim imenom sergio197849 objavio je 2015. godine video koji prikazuje Sarajevo prije ravno 102.godine. Cirkulacija života ljudi vođenih sopstvenim poslovima i svakodnevnim dužnostim, slika jednog grada koji je počinjao novi život.

Sasvim je izvjesno da će čitaoci našeg portala uživati u ovom kratkom “času istorije“ bez riječi, jer slike vrijede hiljade riječi i na trenutak se vratiti na vrijeme kada se Sarajevo svo dalo pripremama za doček regenta Aleksandra Karađorđevića, sina omiljenog u narodu “čika Pere“.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services