Na zahtjev Bošnjaka

Ustavni sud sutra o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Ustavni sud BiH sutra bi trebalo da raspravlja o kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske. To su zatražili delegati Bošnjaka u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat iz hrvatskog Kluba Zlatko Miletić.


Ustavni sud sutra o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske
(Foto A. Cvetičanin)

Profesor Ustavnog prava Radomir Lukić tvrdi da se sa ovom sarajevskom apelacijom nastavlja sa prozirnom i neakademskom politikom odlučivanja u BiH koja nema utemeljene pravne argumente, a za rezultat ima još veći jaz između naroda.

“To produbljuje jaz između entiteta, a zapravo oni polaze od jedne pogrešne pretpostavke da s obzirom država ima svoju teritoriju kao svoj sastavni element, tako ima i BiH, i prema njihovom shvatanju, ona raspolaže s njom. Međutim teritoriju imaju entiteti i teriotorija BiH sastavljena je od teritorije entiteta“ – kaže Radomir Lukić, univerzitetski profesor Ustavnog prava.

Zanimljivo da je Ustavni sud donio odluku da je teritorija Federacije i Brčko Distrikta, isključivo njihova, a ne BiH. Zato je u Parlamentu Republike Srspke donesen Zakon koji definiše da imovina Republike Srpske pripada Srpskoj i njenim institucijama i da se može korstiti za funkcionisanje javne vlasti. bez obira na to poslanici kažu odluka Ustavnog suda već se može pretpostaviti.

“Republika Srpska će nastaviti normalno da funkcioniše, ako treba ponovićemo i donijećemo sličan zakon, ali nećemo dozvoliti da se pitanje šuma i imovine koja je potrebna za Republiku Srpsku prenese na BiH“ – kaže Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u NSRS.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services