Skip to main content

Uprkos zabranama

Uprkos zabranama: Kineska društvena mreža „TikTok“ u Americi mjesečno ima 150 miliona korisnika

Kineska društvena mreža TikTok saopštila je da u Sjedinjenim Američkim Državama mjesečno ima 150 miliona aktivnih korisnika, što je za 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu kada ih je bilo 100 miliona.


Uprkos zabranama: Kineska društvena mreža „TikTok“ u Americi mjesečno ima 150 miliona korisnika
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Taj podatak iznijet je uoči svjedočenja izvršnog direktora Šou Ci Čeva pred Odborom američkog Kongresa za energetiku i trgovinu u četvrtak, prenosi Rojters.

TikTok se suočava se sa sve većim pritiskom administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena i Kongresa, što podrazumijeva i pozive nekih poslanika da se aplikacija zabrani jer bi navodno mogla da proslijedi podatke američkih korisnika vladi u Pekingu.

U petak je još šest američkih senatora podržalo zakon kojim se Bajdenu daju ovlašćenja da zabrani TikTok radi zaštite nacionalne bezbjednosti.

Aplikacija u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance saopštila je da će njeni rukovodioci ove nedjelje doći u Vašington kako bi obrazložili zašto aplikaciju ne treba zabraniti.

TikTok je prošle nedjelje objavio da je Bajdenova administracija zatražila da se kineski vlasnici odreknu svog udjela u kompaniji, a da bi mreža u suprotnom mogla da se suoči sa zabranom u SAD.

Evropska komisija i još nekoliko zapadnih vlada zabranili su korišćenje TikToka na uređajima svojih službenika.

TikTok je u septembru 2021. objavio da ima više od milijardu korisnika širom svijeta.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti