Oglušili se o odluku suda

Učesnici Evroprajda i njihovi protivnici će izaći danas na ulice Beograda

Najmanje 3.000 policajaca biće direktno zaduženi na obezbjeđivanju današnje šetnje u okviru Evroprajda, saznaje „Blic“.


Učesnici Evroprajda i njihovi protivnici će izaći danas na ulice Beograda
FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ/RINGIER

Osim policajaca na ulicama i u dijelovima grada kuda će se kretati povorka Prajda, broj angažovanih pripadnika bezbijednosnih snaga u uniformi ili civilu biće znatno veći ukupno oko 6.000 ljudi.

Kako “Blic” saznaje, fokus tokom današnjeg dana biće na očuvanju bezbijednosti učesnika Parade ponosa, kojih će biti u nekoliko puta manjem broju nego učesnika kontrašetnje.

Prema nezvaničnim procjenama, urađenim dan pred Prajd, u takozvanoj porodičnoj šetnji koja će okupiti i razne ekstremiste i desničarske organizacije, biće najmanje 10.000 ljudi, a gornja granica je procenjena na između 15.000 i 20.000 učesnika.

– Zbog visokog rizika po bezbijednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj aktivnih policajaca će obezbijeđivati ovaj skup, na kome će biti i dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera. Svoj dolazak najavili su i ovdašnji ambasadori. Današnji cilj je da se te dve različite povorke nigde ne susretnu – kaže izvor “Blica” iz MUP-a.

Ruta Prajda je javna i nije skrivena – okupljanje je zakazano za subotu, u 16 časova, a šetnja će ići ovom trasom: Ustavni sud, Bulevar kralja Aleksandra, park Tašmajdan, Beogradska, Ilije Garašanina, stadion Tašmajdan (Pride Park).

Ruta kontrašetnje nije definisana. Prema nezvaničnim navodima, na njoj će se okupiti gotovo sve desničarske formacije: od “noćnih vukova”, do organizatora Porodične šetnje, koji unutar sebe imaju antivaksere, antiglobaliste…

Prema dosad dostupnim podacima, kontrašetnja će krenuti najvjerovatnije od nekog crkvenog objekta, ima indicija da će to biti Hram Svetog Save i da će početi u 16.30.

Okupljanja ovih grupa moguća su već u jutarnjim časovima i namjera je da se grupišu na više mesta u gradu.

Međutim, i za to su navedeni crkveni objekti jer kako navode “okupljanja u crkvenoj porti nam niko ne može zabraniti”.

Kako sada stvari stoje, jedino mesto koje više grupa pominje kao idealno za početak “porodične šetnje” jeste vračarski plato.

Krajnji cilj kontrašetnje svim grupama je Trg Republike.

Obe šetnje MUP je zabranio.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services