Dobre vijesti za građane nakon sastanka Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH

U Tursku samo sa ličnom kartom

U Predsjedništvu BiH održan je sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i brojnom delegacijom.


U Tursku samo sa ličnom kartom
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

U Predsjedništvu BiH održan je sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i brojnom delegacijom.

Kako je i najavljeno nakon sastanka koji je trajao više od dva sata, javnosti su se obratili Šefik Džaferović, Željko Komšić, Milorad Dodik i Redžep Tajip Erdogan.

Prije samog obraćanja javnosti pred članovima Predsjedništva BiH i predjsednikom Turske ministar Selmo Cikotić i ministar Mevlut Cavusoglu potpisali su sporazum, prenosi Bosnainfo.

Džaferović je istakao kako su Turska i BiH u jako dobrim odnosima na svim poljima, posebno diplomatskim i ekonomskim.

– Ovo je četvrta zvanična službena posjeta Bosni i Hercegovini. Ne postoji nijedna država s kojom je BiH imala tako tijesne veze i tako dobru saradnju kao u ovom mandatu sa Turskom – naglasio je Džaferović.

Kazao je kako će odnos BiH i Turske u ovom mandatu ostati upamćen po dvije stvari, a to je autoput BiH-Srbija i dokumenti kojima države regulišu svoje opredjeljnje da se uđe u realizaciju tog projekta i očekuje da to bude intenzivirano u narednom periodu.

– Nismo uspjeli da uradimo sve da se ovaj projekt realizuje u ovom mandatu zbog pandemije, kriza, političke krize, blokade institucija itd. – istakao je Džaferović i izrazio nadu da će se to promijeniti.

Smatra kako su članovi Predsjedništva BiH čuli dobre savjete od predsjednika Turske i saradnja u oblasti energetike, ali i projekt za koji su se složili, a to je kretanjima građana BiH u Tursku i to samo putem ličnih karata, ostaje procedura da to dalje provede Vijeće ministara BiH.

Naglasio je i drugo pitanje odnosa Turske sa svim državama Zapadnog Balkana.

– Turska igra jednu relaksivirajuću ulogu na području Zapadnog Balkana i sa svima ima jako dobru politiku i dobre odnose – naglasio je Džaferović.

– Mi smo se danas posebno zahvalili Erdoganu u mirovnom posredovanju u invaziji Rusije na Ukrajinu, na jednoj liderskoj konstruktivnoj ulozi gospodina Erdogana gdje je spriječena blokada hrane – kazao je između ostalog predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Turska je na srcu BiH, a BiH je na srcu Turske – zaključio je Džaferović.

Nakon izlaganja Džaferovića, Erdogan se obratio javnosti i pozdravio sve prisutne.

– Sretan sam što sam u Sarajevu na prvoj stanici moje diplomatske turneje. Kako je navedeno u našoj zajedničkoj izjavi odnosi BiH i Turske su na zadovoljavajućem nivou. Na sastancima smo razgovarali o koracima koje možemo poduzeti za unapređenje naših odnosa. Nesumnjivo BiH ide prema izborima 2. oktobra i ova posjeta u ovom periodu je od velike važnosti za nas. Istakao sam podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni i promovisanje izbora u smislu stabilnosti je važno. Uz saglasnost strana, ponavljam da smo mi kao Turska spremni dati sve da se problemi u BiH stave pod kontrolu. Razgovarali smo kako da dodatno povećamo naše investicije i kako da projekt autoputa realizujemo. Dali smo instrukcije kako da se otklone postojeći problemi. Ovaj projekt ne samo da će povezati zemlje, već narod regije – kazao je u svom obraćanju Erdogan.

Ponovio je ono što je Džaferović najavio, a to je da se u narednom periodu realizuje zahtjev da građani BiH i Turske putuju u jednu i drugu zemlju bez pasoša, samo sa ličnom kartom.

– Mi znamo za emocije koju predsjednik Erdogan i Turska imaju, ali emocije ne mogu mnogo toga da doprinesu, ali pokazao je i pragmatičnost. Zahvaljujem mu što nam je obezbijedio đubrivo koje je olakšalo privrednicima. Predsjednika Erdogana doživljavam kao velikog državnika, velikog lidera, njegov odnos prema nama je sa emocijama, ali ono što je važno jeste da mi svi u BiH donosimo samostalno odluke. On je pokazao da donosi prijateljske pakete bez uslovljavanja za razliku od ovih sa zapada, nakon kojih godinama ne možemo dalje – kazao je Dodik.

Smatra kako je BiH izgubila entuzijazam za ulazak u EU.

– Što se tiče NATO-a, Turska je članica ovog saveza i važna je, ali jednako tako u BiH ne postoji konsenzus da postane članica NATO-a – kazao je Dodik i naglasio kako je malo danas lidera, a ne sumnjivo da je Erdogan jedan od lidera.

– Bez jakih lidera nema rješenja i zato predsjedniku Erdoganu želim prije svega dobro zdravlje i sve najbolje. Pristup da se uvažavaju svi u BiH je jedini mogući i najbolji – kazao je Dodik i podcrtao kako je i on četiri godine u Predsjedništvu BiH i da nikad nisu imali ovakvu saglasnost kao kad je riječ o Turskoj.

Na kraju obraćanja kratko se obratio i Željko Komšić i naglasio kako je sretan što svaki put kad se sretnu razvije se jedan novi projekt.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services