U igri sve opcije

U igri sve opcije: Opozicija „vaga“ o bojkotu lokalnih izbora

Opozicija u Republici Srpskoj još nije definitivno “prelomila” da li će izaći na lokalne izbore sljedeće godine ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona koje bi, kako tvrde, dovele do fer izbora i istih uslova za sve.


U igri sve opcije: Opozicija „vaga“ o bojkotu lokalnih izbora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ, SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER KOMBO

Nakon što su opozicione stranke (SDS, PDP i Pokret “Za pravdu i red”) odlučile da bojkotuju nedavne prijevremene izbore za gradonačelnika i načelnika opštine u Zvorniku i Bratuncu, ne nudeći građanima tih mjesta svoje kandidate za navedene funkcije, u javnosti su se mogle čuti brojne ocjene da je opozicija time, praktično, još jednom sebi “pucala u nogu” i da je, bez obzira na sve, morala da izađe na crtu kandidatima vladajućih.

– To su morali da urade makar iz razloga kako bi zadržali motivaciju i mobilnost svog biračkog tijela. Ovako, bez pružanja bilo kakvog otpora i borbe, opozicione stranke pristale su da apsolutnu vlast u Zvorniku i Bratuncu predaju u ruke SNSD, što je, po mom mišljenju, potpuno pogrešno – kaže za Srpskainfo politički analitičar Velizar Antić.

Korak po korak

Lideri vodećih opozicionih političkih partija u Srpskoj, sudeći prema njihovim izjavama, još nisu “načisto” s tim da li po važećim izbornim pravilima treba izaći na lokalne izbore sljedeće godine.

Iako tvrde da u Zvorniku i Bratuncu nisu postojali elementarni uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, te da je njihova odluka o bojkotu, kako kažu, bila ispravna i opravdana, na prvi pogled djeluje da su lideri SDS, PDP i Pokreta “Za pravdu i red” ipak skloniji tome da se na predstojeće lokalne izbore izađe, pa čak i u slučaju da u međuvremenu ne dođe do ispunjavanja njihovih zahtjeva za izmjenu važećih izbornih pravila.

– Vidjećemo šta će se desiti. Ići ćemo korak po korak. Prvo što ćemo raditi jeste to da na sve dozvoljene i moguće načine, vršeći u kontinuitetu pritisak na sve one od kojih zavisi izmjena Izbornog zakona, dođemo do stvaranja uslova za održavanje fer i poštenih izbora – kaže za Srpskainfo v. d. predsjednika SDS, Milan Miličević.

Dodaje da će navedeni “pritisak”, prije svega, biti usmjeren na izmjenu Izbornog zakona u njegovom tehničkom dijelu, odnosno promjenu načina kandidovanja nezavisnih i ostalih političkih subjekata, zatim način biranja članova biračkih odbora, uvođenje skeniranja dokumenata i glasačkih listića.

Dva krugaKomentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services