Evropska sedmica mobilnosti

U Banjaluci počela kampanja „Kombinuj i kreći se“

Pod sloganom „Kombinuj i kreći se!“ Banjaluka se pridružila brojnim evropskim gradovima u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti.


U Banjaluci počela kampanja „Kombinuj i kreći se“
FOTO: GRAD BANJALUKA

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o održivoj mobilnosti, podsticanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, kao i veće upotrebe javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

Tako će u Banjaluci od 16. do 22. septembra biti organizovano više događaja i aktivnosti, kojim će se ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma i što manje automobilskog saobraćaja.

Večeras od 19 časova u Galeriji „Vagon“ otvorena je izložba „Mobilnost i mi“.

– Osim izložbe  u narednim danima biće organizovana rolerijada za najmlađe,panel diskusija na temu „Bolja povezanost“, promocija urbane mobilnosti u zajednicama etažnih vlasnika, obuka djece u saobraćaju i dr. Svakako centralni događaj upravo je Dan bez automobila kada će biti organizovana Banjalučka biciklijada u okviru koje su obezbijeđene i vrijedne nagrade. Grad Banjaluka će u okviru Evropske sedmice mobilnosti tradicionalno pokloniti sugrađanima godišnje kartice za „BL bajk“, a biće organizovana i promocija urbane mobilnosti u zajednicama etažnih vlasnika, kojima će biti poklonjeni parkinzi za bicikle – istakao je koordinator za urbanu mobilnost Grada Banjaluke, Mladen Milaković .

Šef Odsjeka za saobraćaj Milenko Džever istakao je da je Grad Banjaluka opredijeljen i aktivno radi na unapređenju i jačanju urbane mobilnosti na teritoriji grada.

– Osim što se Grad Banjaluka već tradicionalno pridružuje obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti, aktivno radimo i na jačanju biciklističke infrastrukture kako bi na taj način povećali i broj korisnika bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva. U ovoj godini smo na postojećoj saobraćajnoj mreži obilježili biciklističke staze u dužini od 10 kilometara. Obilježili smo i nove biciklističke staze u naselju Obilićevo, a cilj nam je da iz godine u godinu dodatno unapređujemo biciklističku infrastrukturu – poručio je Džever.

On je pozvao sve sugrađane da se pridruže svim programskim aktivnostima koje će biti organizovane u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a posebno da se pridruže velikoj Banjalučkoj biciklijadi 22. septembra.

Predstavnik Centra za životne sredine Dragan Kabić rekao je da Centar kao nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti u BiH već 21 godinu sprovodi ovu kampanju, te pozvao sve sugrađane da se pridruže kampanji, te da 22. septembra od 17 časova učestvuju u velikoj Banjalučkoj biciklijadi, koja će krenuti sa Krašovog parkinga.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services