Diplomatisanje

Turkovićeva uputila demarš Hrvatskoj, Milanović poručio da laži ne komentariše

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kojim rukovodi Bisera Turković (SDA), danas je uputilo demarš Hrvatskoj zbog navodne izjave predsednika Zorana Milanovića „da se u Srebrenici nije dogodio genocid“.


Turkovićeva uputila demarš Hrvatskoj, Milanović poručio da laži ne komentariše
Foto: N. Đurić

„Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo Brioni, negirao genocid u Srebrenici“, navedeno je, između ostalog, u protestnoj noti, prenio je sarajevski portal Klix.

Navodnu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da u Srebrenici nije počinjen genocid njegov ured odbacio je kao laž.

„To je laž, a laži ne želimo komentirati“, odgovoreno je Hini iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Srbijanski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su da je Milanović na ručku sa učesnicima sastanka Procesa Brdo-Brijuni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja, rekao da „postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid“ nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Tu vijest prenijeli su bh. mediji, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije.

Nakon reakcije Ureda predsjednika Hrvatske kojom tvrdi da on nije negirao genocid u Srebrenici tokom radnog ručka iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića rečeno je da je Milanović dovodio u pitanje genocid u Srebrenici, na što je tokom sastanka upozoren.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services