Kajganiću u Sarajevu ne opraštaju „Dobrovoljačku“

Trenutni v.d. najozbiljniji kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Razgovor s kandidatima za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine zakazan je za 22. septembar, kažu za Srpskainfo u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.


Trenutni v.d. najozbiljniji kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH
FOTO: TUŽILAŠTVO BIH

Kako nam je rečeno, nakon obavljenog razgovora, Podvijeće za izbor i imenovanje kandidata na nivou BiH predložiće tri kandidata koji će prezentovati svoj program rada na sjednici Savjeta, poslije čega slijedi i izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

– Na konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH prijavilo se sedam kandidata. Nakon unosa i verifikacije prijava kandidata utvrđeno je da svih sedam kandidata ispunjavaju osnovne i posebne uslove predviđene Zakonom o VSTS i drugim propisima za imenovanje na poziciju. Međutim, zbog neurednosti, prijave dva kandidata su odbačene dok jedan od kandidata nije pristupio polaganju kvalifikacionog testa – kažu u VSTS BiH.

Prema njihovim riječima, na razgovor će biti pozvani: Milanko Kajganić, Dijana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Milanko Kajganić je trenutno v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, član je kolektiva Tužilaštva BiH od 2014. godine i obavljao je dužnosti tužioca i rukovodioca u Posebnom odjelu za ratne zločine. Ostali kandidati su takođe tužioci Tužilaštva BiH, s tim što je Dijana Kajmaković i zamjenik glavnog tužioca.

Konkurs za glavnog tužioca VSTS BiH objavilo je još počekom maja, pa se postavlja pitanje zašto sve traje toliko dugo.

Izvori Srpskainfo iz pravosudnih krugova tvrde da postoje snažne opstrukcije iz „političkog Sarajeva“. Tvrde da je trenutni v.d. glavnog tužioca, Milanko Kajganić, najozbiljniji i najkompetentniji kandidat da vodi Tužilaštvo BiH u punom mandatu. Međutim, naši sagovornici tvrde da je određenim politički moćnim krugovima u Sarajevo zasmetalo to što je, od kada je Kajganić v.d. glavnog tužioca, podignuto nekoliko optužnica protiv Bošnjaka, a ponajviše mu zamjeraju onu protiv Ejupa Ganića i ostalih za masakr nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

– Čak se spekuliše da zbog toga Kajganić nema podršku bošnjačkih članova u VSTS BiH i da se zbog toga traži drugi kandidat Srbin, budući da bi, prema nepisanom pravilu, ovaj put pozicija trebala da pripadne onom ko se izjašnjava kao Srbin – tvrdi izvor Srpskainfo.

Inače, pritisak na Kajganića čak je objelodanjen i javno. Pravni zastupnici Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva RBiH, podnijeli su Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv dva bivša i trenutnog vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, koje sumnjiče da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”.

Kao osnov prijave naveli su nepostupanje prijavljenih po odluci koju je sačinio Mirza Hukeljić, tužilac Tužilaštva BiH, kojom su ranije odbačene kao neosnovane pritužbe oštećenih osoba u predmetu “Dobrovoljačka”. Navodi se i da su prijavljeni prihvatili pritužbe oštećenih i ipak nastavili vođenje istrage, koja je rezultirala podizanjem optužnice 26. aprila 2022.

„UKLETA“ FUNKCIJA

Pozicija glavnog tužioca BiH kao da je ukleta, jer nijedan do sada nije dočekao kraj mandata.

Prethodni glavni tužilac, Gordana Tadić, razriješena je odlukom disciplinske komisije VSTS. Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je sa te pozicije otišao podnoseći ostavku. Jurčevića je zamijenio Milorad Barašin, koji je smijenjen zbog disciplinskih prekršaja, a na njegovo mjesto došao je Goran Salihović, koji je sa funkcije smijenjen isto kao i Barašin. Nakon odlaska Salihovića, u fotelju glavnog tužioca Tužilaštva BiH sjela je pomenuta Gordana Tadić.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services