Bolnica „Srbija“: I dalje nepoznat uzrok infekcije pacijenata poslije operacije

Direktor bolnice Nebojša Šešlija juče je za “Srpskainfo” potvrdio da su pacijenti zaraženi i najavio da će ovog jutra Komisija za interhospitalne infekcije da saopšti rezultate analize briseva koji su uzeti iz operacione sale kako bi se znao uzrok infekcije.

Međutim, Šešlija se cijeli dan ne javlja na telefon, a iz bolnice ne odgovaraju na pismeni upit.

Podsjećamo, Šešlija je juče rekao da je 14 pacijenata prije sedam dana dobilo unutrašnjosti očne jabučice, ističući kako je najvažnije da su svi pacijenti dobro odreagovali na terapiju koja im je data u bolnici.

– Nijedan pacijent neće imati poteškoća sa vidom zbog te infekcije niti će biti bilo kakvih komplikacija – tvrdi Šešlija koji je naveo da nijedan pacijent nije prebačen u drugu zdravstvenu ustanovu.

– Uzeti su brisevi sa svih površina i iz svih rastvora koji su se koristili u operacionoj sali. Dok oni ne kažu šta je uzrok, ne mogu da govorim ništa više odo ovoga. Analiza briseva je proces koji u mikrobiologiji traje dva dana i čim budemo imali informacije, mi ćemo obavijestiti i javnost – ističe Šešlija.

Upala unutrašnjosti očne jabučice stručno se naziva Endoftalmitis. Stručnjaci kažu da unutrašnja infekcija oka može nastati na dva načina. Prvi je kada mikroorganizmi uđu u oko iz spoljašnje sredine prilikom operacija oka ili prilikom povreda oka ili širenjem infekcije sa površine u unutrašnjost oka. Drugi način infekcije je kada dolazi u oko putem krvi i obično se javlja kod imunološki jako oslabljenih organizama.

Premijer Višković sa predstavnicima IFC o ekonomskim planovima

Ovo je saopšteno poslije sastanka Viškovića sa Arijem Naimom, regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije (IFC), za Srednju i Jugoistočnu Evropu, Grupacija Svjetske banke.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji značajan prostor za saradnju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom kroz realizaciju različitih projekata, koji će, prvenstveno, doprinijeti daljem razvoju realnog sektora u Republici Srpskoj i BiH.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Srednju i Jugoistočnu Evropu Ari Naim upoznao je premijera Viškovića sa aktivnostima IFC, te istakao da je ova međunarodna finansijska institucija, između ostalog, zainteresovana da pruži podršku reformi javnih preduzeća u Republici Srpskoj, podršku daljem razvoju malih i srednjih preduzeća, te da je spremna da investira u projekte iz oblasti obnovljivih energija, kao i u uspostavljanje ekoloških industrijskih parkova u Republici Srpskoj i BiH.

Premijer Višković istakao je da je za Vladu Republike Srpske najuspješnija saradnja sa Svjetskom bankom, u okviru koje je realizovano mnogo kvalitetnih projekata, navodeći kao primjer projekat podrške zapošljavanju.

Predsjednik Vlade RS ocijenio je da je sastanak bio konstruktivan, kao i da će predstavnici Vlade i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), za Srednju i Jugoistočnu Evropu u narednom periodu nastaviti da rade na konkretizaciji saradnje.

Sve institucije BiH koje je Dodik želio da ukine dobijaju veći budžet

Kako je navedeno u Prijedlogu zakona o budžetu BiH za 2023, koji je Predsjedništvo BiH dostavilo u Paralmentarnu skupštinu po hitnom postupku, servisiranje spoljnog duga u 2023. biće 1.245.966.362 KM i za čak 426,7 miliona KM je veće nego prošle godine. Ostatak povećanja ide uglavnom na plate zaposlenih na nivou BiH.

Koje institucije BiH dobijaju veći budžet?

Parlamentarna skupština za 3,2 miliona KM, Ministarstvo odbrane za čak 85,5 miliona KM, Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH za više od milion KM, Ministarstvo spoljnih poslova 8,2 miliona, Ministartstvo komunikacija i transporta 2,7 miliona, Ministarstvo finansija dva miliona, Uprava za indirektno oporezivanje za čak 50,3 miliona maraka.

U tu grupu spadaju i Agencija SIPA 11,4 miliona KM, Granična policija 16,7 miliona, Služba za zajedničke poslove 6,4 miliona, Agencija za statistiku 1,1 milion,  OBA 7,7 miliona KM, Služba za poslove sa strancima 1,7 miliona, dok Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dobija budžet veći za 1,5 miliona.

Povećanje budžeta dobijaju i za vlast u Srpskoj navodno mrske pravosudne institucije BiH: VSTS 926.000 KM, Ustavni sud BiH 1,5 miliona, Sud BiH 1,1 milion, Tužilaštvo BiH 3,1 milion KM.Podsjećamo, Narodna skupština je u decembru 2021. usvojila nekoliko zaključaka kojima zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, zatim da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan sa Vladom Federacije BiH.

To bi značilo da se Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Takođe, Narodna skupština RS zadužila je tada Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i zakon o akcizama RS.

– Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakona o akcizama RS – piše u zaključcima.

Kada je istekao šestomjesečni rok, Narodna skupština je „prolongirala“ provođenje svojih zaključaka za još šet mjeseci. Kada je i taj rok prošao krajem 2022. vlast u Srpskoj se ućutala. Kao što vidite, sve institucije BiH koje su nekada bile sporne i koje je trebalo da budu zamijenjene institucijama Republike Srpske sada – umjesto ukidanja – dobijaju povećanje budžeta od vlasti u kojoj učestvuje SNSD sa svojim koalicionim partnerima.

Hoće li se nešto promijeniti do hitne sjednice Predstavničkog doma BiH zakazane za 29. mart?

Oglasio se sin o stanju pretučenog bračnog para u kod Višegrada

Podsjetimo, oni su u četvrtak oko 21 čas zavezani, maltretirani, premlaćeni i opljačkani u svom domu, gdje su živjeli posljednjih 22 godine.

– U stalnom sam kontaktu sa sestrama u klinici. Oporavljaju se, počeli su da komuniciraju, jedu. Fino im je, smješteni su zajedno u sobi, a sada im je najpotrebniji mir duševni. Ocu je sve teže palo, nekoliko puta mi je rekao da mu je najteže bilo što sve gleda a ne može da pomogne – kazao je Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše.

Otac teško priča

Informacije o dosadašnjem toku istrage, u okviru koje je jedna osoba uhapšena a nakon 24-satnog zadržavanja puštena u nedostatku dokaza, porodica ne prati redovno. Hasib očekuje da svako radi svoj posao.

– Kontaktirao sam s njima koliko sam mogao. Otac teško priča, plače, ali oni nisu kazali nijednog momenta da im je odmah s vrata tražio pare. On je njima: „Došao sam da vas pobijem, majku vam balijsku“, pa je počeo prevrtati. A kad je našao pare onda se zadovoljio i izašao. Hvala Bogu pa su imali, jer ko zna šta bi uradio – kaže Hasib za  Dnevni Avaz.

Materijalni gubitak i šteta će se nadoknaditi, takvo obećanje stiglo je i od košarkaša Jusufa Nurkića, ali Memiševićima je materijalna šteta u ovom momentu najmanje važna.

– Ujak je prvi došao do njih i volio bih kad me je nazvao da mi je rekao da je izgorjela kuća, štala, sve mašine, samo da oni nisu tučeni. Sve drugo će se nadoknaditi. Jednom su nas protjerali, pa smo opet domaćini kakvi – takvi i bićemo opet ako Bog da – ističe Hasib.

Već maltretiran i premlaćivan

Fadil Memišević jedanput je već maltretiran i premlaćivan, pa ne čudi što je napad u četvrtak vratio bolna sjećanja koje je pokušavao ostaviti iza sebe. Njegovi roditelji će, kaže Hasib, ostati do daljnjeg u Sarajevu.

– Ja ću insistirati da budu ovdje dok se ne oporave, a kad otac bude spreman razgovaraćemo kao otac i sin. Oni koji ga poznaju znaju da on ne da „pred sebe“ nikome. Tako smo naučili i sve što on odluči ja ću ispoštovati. Ja sam mu jedini sin, a imam još dvije sestre. Ako kaže da ne može više ići, najlakše je rasprodati ili zaključati, pa ćemo ići kad poželimo. Ako poželi da se vrati gledaću da se malo stabilizuje i vratićemo se. Bog je odredio iskušenja na razne načine, valja nam ih, uz pomoć Boga, prebroditi – ističe Hasib Memišević.

Koronom zaražena još 21 osoba u Republici Srpskoj

Rаdi sе о 11 muškаrаcа i 10 novozaraženih žеnа.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја. Rаdi sе о muškаrcu i žеni, stаriје živоtnе dоbi, iz Bаnjаlukе i Tеslićа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеn 121.001 slučај virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 6.649 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, tеstirаnе su ukupnо 456.704 оsоbе.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 42, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 24, а u оstаlim bоlnicаmа 18. Nа rеspirаtоru niје niјеdnа оsоbа.

Jelena Trivić i Saša Lazić dogovaraju saradnju

Ovu poruku, uz fotografiju sa Lazićem, objavila je Jelena Trivić, osnivač nove političke stranke Narodni front.

Lazića smo pitali da li ovo znači da ulazi sa Trivićevom u novi politički angažman.

– Razgovarali smo o političkoj saradnji. Vidjećemo dalje šta i kako. Nemam šta puno da kažem, uvijek smo na istom frontu bili ja i Jelena, u nekom zajedničkom sadejstvu nerijetko. Ovo sada dogovaramo za naredni period šta i kako, ali ima još vremana. Nismo još ništa detaljno utvrdili, ni tehnički, ali dogovaramo neku saradnju, sigurno će nešto biti – rekao je Lazić za Srpskainfo.

Lazić je odbornik u Skupštini Grada Banjaluka.

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services