Zaposleni mislili da je riječ o šali

Tinejdžer hakovao Uber iz zabave

Uber je saopštio da provodi istragu o „incidentu vezanom za sajber sigurnost“ nakon što su se pojavile informacije o hakovanju internih sistema ove kompanije.


Tinejdžer hakovao Uber iz zabave
FOTO: TECH XPRESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Uber je navodno hakovao 18-godišnjak, koji je dobio administratorski pristup alatima kompanije uključujući Amazon Web Services i Google Cloud Platform. Nju Tajms piše da je Uber ugasio nekoliko svojih internih sistema uključujući Slack dok istražuje ovaj slučaj.

Uber nije odgovarao na medijske upite, ali je putem Tvitera potvrdio da je istraga u toku te da sarađuje s policijom.

Haker se navodno “javio” zaposlenima Ubera tako što je objavio poruku u internom Slack sistemu. Nakon toga je naveo povjerljive informacije o kompaniji uz da Uber nedovoljno plaća svoje vozače.

Mnogi zaposleni su u početku smatrali da je riječ o šali, a čak su na hakerov post ostavljali različite emotikone. Jedan od uposlenika je ekspertu za sigurnost Samu Curryju rekao da su uposlenici imali interakciju s hakerom vjerujući da je sve šala, prenosi Klix.

Haker je potvrdio da ima 18 godina te da je hakovao Uber iz zabave, kao i da razmišlja o objavljivanju izvornog koda kompanije.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services