Razgovor o trenutnim i budućim aktivnostima

Tegeltija sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa izvršnim direktorima koji zastupaju BiH u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci Polom Hilbersom i Koenom Davidseom, saopšteno je iz Savjeta ministara.


Tegeltija sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke
Foto: RTRS

Tokom sastanka je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima ovih međunarodnih finansijskih organizacija u BiH, provođenju reformskih mjera u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH sa ciljem osnaživanja privrednih aktivnosti te daljnjoj izgradnji infrastrukture i privlačenju investicija.

Zajednički je konstatovano da inflatorni pritisak i energetska kriza koji su zahvatili gotovo sve evropske zemlje, pa tako i BiH, zahtijevaju hitnu reakciju i efikasne politike koje će biti podrška građanima u očuvanju dostignutog nivoa životnog standarda, te da su mjere koje su do sada provodile vlasti u BiH bile dobar odgovor na prvi talas krize, navodi se u saopštenju.

Tegeltija je zahvalio izvršnim direktorima na podršci koju MMF i Svjetska banka pružaju BiH, a naročito za podršku u vrijeme pandemije virusa korona.

Hilbers i Davidse su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekata i politika koji su provođeni uz podršku MMF-a i Svjetske banke, najavljujući podršku vlastima u BiH u realizaciji potrebnih strukturalnih reformi i u narednom periodu.

Nakon ovog sastanka, Tegeltija je razgovarao i sa direktorom Scvjetske banke za Zapadni Balkan Sjaoćing Ju.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services