Skip to main content

„Bez budžeta do kraja marta, nema novca za plate za 1.741 radnika“

Tegeltija obrazložio budžet za ovu godinu „Bez budžeta do kraja marta, nema novca za plate za 1.741 radnika“

Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH obrazlažući budžet za ovu godinu rekao je da je on uravnotežen te da su ukupni prihodi planirani na iznos od 1.315.400 KM isto kao i rashodi.


Tegeltija obrazložio budžet za ovu godinu „Bez budžeta do kraja marta, nema novca za plate za 1.741 radnika“
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Pored toga, budžetom su planirana i sredstva za otplatu spoljnog duga u iznosu od preko 1,2 milijarde KM, tako da je ukupno budžet BiH 2.561.400 KM.

– Ovaj okvir budžeta omogućiće funkcionisanje institucija kako sa stanovišta primanja tako i sa stanovišta troškova poslovanja. Ovaj budžet dovešće do značajnog materijalnog poboljšanja zaposlenih u institucijama BiH – rekao je Tegeltija dodajući da je najvažnije da su budžet usvoji do kraja prvog kvartala te da ako se to ne desi da martovska plata u potpunosti neće moći biti isplaćena za 1.741 radnika u četiri institucije.

Tegeltija je naglasio da je Savjet ministara BiH donio odluku o povećanju osnovice za obračun plate sa 535 na 600 KM, kao i povećanje naknada za ishranu, prevoz, te regres koji će biti 450 KM, pišu Nezavisne.

– Najznačajnija pozicija u budžetu jestu plate zaposlenih i one su planirane u iznosu od 791 miliona i veće su za 157.700 nego godinu ranije. Povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM povlači 63.600.000 KM – rekao je Tegeltija dodajući da je planirano i novo zapošljavanje 20 izvršilaca i to četiri u Predsjedništvu BiH, osam u VSTS, jedan u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH, zatim dvoje u Kancelariji za zakonodavstvo te pet u Direkciji za evropske integracije BiH.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti