Odlazak monarha

Svjetski lideri danas ispraćaju kraljicu na vječni počinak

Velika Britanija, svjetski lideri i monarsi iz čitavog svijeta oprostiće se danas od kraljice Elizabete Druge na državnoj sahrani u Londonu, gdje je jutros završeno izlaganje njenog kovčega u Vestminsterskoj dvorani.


Svjetski lideri danas ispraćaju kraljicu na vječni počinak
Foto: Profimedia

Zvanični period odavanja počasti pred Elizabetinim kovčegom završen je u 7.30 časova, a u prethodna četiri dana ovuda su prošle stotine hiljada ljudi.

Nešto prije 12.00 časova, kovčeg, na koji su postavljeni kraljevska zastava i kruna, biće prevezen kolima u pratnji pripadnika mornarice do Vestminsterske opatije na sahranu.

Među 2.000 uglednih gostiju biće oko 500 svjetskih lidera, od predsjednika SAD Džozefa Bajdena i japanskog cara Naruhita do predsjednika Južnoafričke Republike Sirila Ramafose i premijera Ostrva Kuk Marka Brauna.

Sahrani će prisustvovati i kraljičini praunuci princ Džordž /9/ i princeza Šarlot /7/, kao i djeca njenog nasljedika Kralja Čarlsa.

Čarls je saopštio da su njegova supruga i on duboko dirnuti porukama saučeščća i podrške iz zemlje i svijeta u prethodnih deset dana i zahvalio svima.

Elizabeta Druga preminula je 8. septembra u svm ljetnikovcu, zamku Balmoral.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services