Čović otkrio da li se pregovara s Kampacom

Beogradski mediji u ponedjeljak objavili su da se bivši igrača Real Madrida, Denver Nagetsa i Dalasa nalazi na meti interesovanja crveno-bijelih.

-Što se tiče Crvene zvezde, od početka radimo tako da tek ako i kada završimo neki posao, mi objavimo. Ne znam zašto neko žuri i brine više o nama, nego mi sami. Naš tim je pretežno selektiran od domaćih igrača. U kontaktu smo sa desetoricom. Koji su? Ako bude bilo završeno, mi ćemo da objavimo – rekao je Čović za Mozzart Sport.

Bajden pogriješio ime zemlje u kojoj se nalazi

Bajden je na skupu u Pnom Penu premijera Kambodže nazvao predsjednikom Vlade Kolumbije.

– Sada kada smo ponovo zajedno ovdje u Kambodži, radujem se izgradnji još većeg napretka nego što smo već postigli i želim da zahvalim premijeru Kolumbije na njegovom vođstvu kao predsjedavajućem ASEAN i što je sve ugostio – rekao je Bajden na sastanku sa kolegama u Pnom Penu.

Bajden je očigledno mislio na premijera Kambodže Hun Sena, koji trenutno predsjedava desetočlanim regionalnim blokom, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD se nalazi na velikoj turneji tokom koje, osim Samita ASEAN-a i klimatskog skupa u Egiptu, treba da učestvuje na i samitu G20 u Indoneziji.

Bajden, koji 20. novembra puni 80 godina, ove nedjelje je rekao da namjerava da se ponovo kandiduje za predsjednika Amerike 2024. godine, a konačna odluka će vjerovatno biti donesena početkom naredne godine.

Bajdenova povremena verbalna spoticanja i sklonost da skrene sa scenarija tokom nastupa uživo, njegovi republikanski kritičari tumače kao dokaz da je prestar za svoju funkciju.

Sa druge strane, pristalice Bajdena to nazivaju “ejdžizmom” i kažu da je američki predsjednik, koji je prevazišao mucanje iz djetinjstva, decenijama imao uspješne javne nastupe.

Ruski i američki ministar odbrane iznijeli svoje stavove po pitanju Ukrajine

Dana 21. oktobra 2022. godine održani su telefonski razgovori između ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojda Ostina – navedeno je u saopštenju na ruskoj društvenoj mreži VK.

Kako se dodaje, ministri su razgovarali o aktuelnim pitanjima međunarodne bezbjednosti, uključujući situaciju u Ukrajini.

Ruski lider zapucao iz snajpera: Putin se pridružio vježbama gađanja

Putina je na putovanju u Rjazanj, jugoistočno od Moskve, pratio ministar odbrane Sergej Šojgu, koji ga je obavijestio o tome kako se vojnici obučavaju, saopštio je Кremlj.

Lider Кremlja je provjeravao spremnost svojih vojnika, a posebno ga je interesovao dio poligona gdje su se odvijale vježbe gađanja.

Posjeta je uslijedila dan nakon što je Putin proglasio vanredno stanje u četiri regiona Ukrajine koji su izglasali pripajanje Rusiji.

Putin je prošlog mjeseca proglasio „djelimičnu mobilizaciju“ kako bi u rat uveo dodatnih 300.000 vojnika, prenosi Jutarnji list.

Putin je prošlog petka rekao da će mobilizacija biti završena u roku od dvije nedjelje. On je u četvrtak naredio svim ruskim regionima da učine više da podrže potrebe vojske i naglasio da sve mobilisane treba poslati na front sa odgovarajućom opremom, prenosi Blic.

Ko bi mogao da zamijeni Trasovu na čelu Velike Britanije

Ovo je pet kandidata koji bi mogli da naslijede Trasovu na mjestu petog lidera Кonzervativne stranke od glasanja o Bregzitu 2016.

Riši Sunak

Bivšeg kancelara su možda oštro odbacili članovi konzervativaca, ali on je prvi izbor poslanika stranke.

U nadmetanju za liderstvo, Trasova i njeni saveznici prikazali su Sunaka kao preopreznog glasa Trezora, čija bi upozorenja da bi bilo greška smanjiti porez zaustavila zemlju. Кako se ispostavilo, finansijska tržišta – a sada i mnogi glasači – misle da je bio u pravu.

Sunak bi imao prednost nakon Trusove jer se na njega gleda kao na siguran par fiskalnih ruku, piše Gardijan. Sa druge strane, on bi vodio konzervativce kroz krizu troškova života kao multimilioner čija je porodica minimizirala sopstveni porez kroz nedomicilni status.

Peni Mordont

Peni Mordont je bila buntovna zvijezda ljetnjeg takmičenja za vođu konzervativaca, za koju se u početku očekivalo da će biti rame uz rame sa Trasovom i Sunakom. U velikoj mjeri neukaljana erom Borisa Džonsona i osoba koja nudi nešto konsenzusniji brend konzervativizma, Mordont je bila druga iza Sunaka među poslanicima koji su glasali sve do petog i posljednjeg kruga, kada ju je Trasova pretekla.

Nakon toga je postavljena na čelo Donjeg doma parlamenta, što se možda smatralo utješnom nagradom, ali joj je omogućilo da održi veze među torijevcina i da se drži dalje od propale politike mini-budžeta.

Boris Džonson

Bivši premijer koji se povukao nakon niza skandala doživio je da se njegov povratak u Dauning strit ne samo ne osporava, već je vrlo moguć.

Džonsonova nezgrapna, ali efikasna izborne koalicije 2019. zasnovane na Bregzitu i pristupu regionalnim projektima javne potrošnje donijela mu je ogromne zasluge, i mogla bi da izgleda još privlačnije sada kada ankete pokazuju da popularnost torijevaca opada.

Džonson je imao jezgro pristalica koji su smatrali da je odlazak izazvan nizom skandala unutar Dauning strita nepravedan, a taj broj je sigurno porastao kada se torijevci hvataju za bilo šta što bi moglo da spasi stranku od izbornog zaborava.

Međutim, vrijedi zapamtiti da bi opozicione stranke najvjerovatnije uživale u suočavanju sa protivnikom koji je, ma koliko nadaren političar, okaljana figura koju ne voli veći dio zemlje, a koja se još uvijek suočava sa zvaničnom istragom o tome da li je obmanuo parlament zbog žurki koje su prekršile karantin.

Majkl Gov

Ako bi se bivši ministar za životni standard iznenada našao u Dauning Stritu, to bi bila politička renesansa koja podsjeća na onu u kojoj je uživao Džonson.

Кompleksan odnos sa Džonsonom je omogućio Govu da bude ključni član kabineta, ali ga je tadašnji premijer bez pombe otpustio u danima njegove administracije.

Na nedavnoj konferenciji konzervativaca, Gov se pojavio kao neko ko je sebe zvanično proglasio pristalicom Trasove, ali je ipak imao mnogo prijedloga o tome kako bi ona trebalo da izmijeni svoj mini-budžet, piše Blic.

Ben Volas

Sekretar odbrane je, slično Mordontovoj, tiho obavljao dnevni posao dok haos bjesni oko njega, sa istim povećanjem reputacije.

Volas je favorit među mnogim torijevacima i očekivalo se da će biti kandidat za nasljednika Džonsona, ali je odlučio to ne učini iz razloga koji su i dalje pomalo nejasni.

Ali ako bi ovoga puta ipak uspio, Volas bi imao privlačnost, za razliku od Trasove, jer djeluje osvježavajuće neideološki i kompetentno, čak i dosadno.

Bivši zaposlenik Bakingamske palate otkrio dvorske tajne

Poseban utisak na njega ostavila je Kate Midleton za koju priznaje da nije poput ostatka porodice.

– Ono što mi se svidjelo je to što je Kejt, budući da je djevojka i očito nije član porodice, bila sa mnom i ostalim osobljem i bila je tako pristojna, prijateljski nastrojena i zabavna te se šalila – komentirao je Harold.

Svidjelo mu se njeno ponašanje prema osoblju dvora, ali osvrnuo se i na odnos s Vilijamom.

Svjedočio je raznim privatnim porodičnim trenucima, a bio je i dio dvora kad su Vilijam i Kejt tek započinjali ljubavnu vezu.

Harold je bio dio kraljevske kućanstva kada su Vilijam i Kejt bili mladi par, koji se upravo vratio s Univerziteta St. Endru.

Par je tada imao tek 19 godina.

U tom razdoblju bili su kao i svaki drugi par, ali posebno mu se svidio odnos Kate Midlton prema osoblju te njena pristojnost i prijateljski duh, prenosi Kliks.

Kurc odgovara na optužbe: Brani se tajno snimanim telefonskim razgovorom

Šmid je, kako se vidi iz protokola saslušanja, koji je isplivao u javnost, optužio Kurca da je od njega tražio da preuzme krivicu na sebe za aferu u vezi pronevjere novca u Ministarstvu finansija, prenosi Blic.

Naime, radi se o plaćanju lažnih istraživanja i oglasa u korist Narodne partije Austrije (OVP) i Kurca novcem Ministarstva finansija, u kojem je Šmid bio generalni sekretar.

Šmid je, tražeći status krunskog svjedoka, tvrdio da je Kurc dao u nalog da se to tako radi.

Kurc je negirao sve te optužbe, i nakon obraćanja javnosti preko Fejsbuka, njegov advokat je tužilaštvu predao snimak telefonskog razgovora sa Šmidom, nakon što je pokrenuta istraga protiv njih.

Na snimku, koji je nastao 18. oktobra prošle godine, dan pred sastanak za koji Šmid tvrdi da ga je Kurc terao da preuzme krivicu na sebe, on kaže da nije Kurc dao nalog za oglase i istraživanja, odnosno plaćanje iz budžeta Ministarstva.

Naime, Šmid u tom razgovoru optužuje Sabine Bajnšab, koja je radila u istraživačkom institutu Karmasin, za izdavanje duplih računa.

Kurc je u tom razgovoru u više navrata rekao da ne razumije uopšte priču u vezi plaćanja istraživanja i oglasa iz budžeta ministarstva, jer to nije dao kao nalog, na šta Šmid kaže da je to iskonstruisalo Tužilaštvo.

Telefonski razgovor, koji je tajno snimam, sada dovodi u pitanje izjavu Šmida, koji je iznio optužbe i na račun drugih vodećih političara iz redova OVP.

Šolc ističe da Putin neće postići ratne ciljeve

Obraćajući se u Bundestagu, Šolc je rekao da će se Ukrajina uspješno odbraniti i da će je Njemačka u tome podržati oružjem, finansijski i na sve druge načine, sve dok to bude potrebno.

– Putin je vjerovao da može razjediniti Evropljane, ali je postigao suprotno – poručio je Šolc.

Ukazao je da Putin koristi energiju i glad kao oružje, i da mu ni to nije pomoglo u borbi protiv jedinstva Evrope.

Šolc je, govoreći o energetskoj krizi, kazao da je cijena energenata previsoka i da mora biti smanjenja, piše Blic.

Prenio je da će se na Samitu EU razgovarati o tome kako smanjiti cijene struje, gasa, nafte i grijanja.

Jedan od instrumenata, za smanjenje tih cijena je, kako ističe, “kočnica” za cenu struje, koju je njemačka vlada usvojila, a koja je u skladu sa evropskim putem.

Kada je riječ o gasu ukazao je da će tu biti nešto teže, jer prijedlog Evropske komisije za uvođenje maksimalne cijene nosi rizik da bi proizvođači gasa mogli po većoj cijeni da prodaju gas drugima, a ne EU.

Zbog toga je, ističe, važno da se EU usaglasli sa druugim velikim potrošačima gasa kao što su Japan i Koreja.

Priprema se legalizacija kanabisa u Njemačkoj: Evo koliko će biljki građani smjeti da gaje

Tako je predviđeno da se dozvoli posjedovanje i kupovina 20 grama kanabisa osobama starijim od 18 godina, a biće dozvoljeno i gajenje do 2 biljke.

Pored toga, u proizvodima od kanabisa, količina Tetrahidrokanabinola (THC), koja je psihoaktivna supstanca, ne smije da pređe 15 odsto.

Osobama između 18 i 21 godine, međutim, moći će da se prodaju samo proizvodi sa nivoom THC od 10 odsto.

U osnovi kanabis ne treba više da bude tretiran kao opojno sredstvo.

Prodavnice kanabisa neće smjeti da budu u blizini škola i dječijih ustanova.

Trenutno se razmatra da se prodaja dozvoli, pored licenciranih prodavnica, i apotekama, čime bi se spriječilo crno tržište.

I pored legalizacije proizvodi od kanabisa neće smjeti da se reklamiraju.

Očekuje se da će vlada krajem godine ili početkom iduće završiti nacrt zakona koji će omogućiti legalizaciju kanabisa.

Lauterbah je krajem juna rekao da oko 4 miliona odraslih Njemaca koristi kanabis i ukazao na to da postoji veliko crno tržište koje kontroliše organizovani kriminal.

– Umjereno korišćenje kanabisa, bez uplitanja kriminala je nešto što se mora prihvatiti i što je dio modernog društva -naglasio je on.

Sjeverna Koreja ispalila granate kao upozorenje

Prema saopštenju Glavnog stožera Korejske narodne armije koje je objavila državna novinska agencija KCNA, KPA je ispalila „prijeteću, upozoravajuću vatru na istočna i zapadna mora“ kako bi zaustavila „nepromišljene i podsticajne provokacije Seula koje eskaliraju vojnu napetost u prednjem dijelu.“

Južnokorejski združeni načelnik stožera (JCS) rekao je da je sjevernokorejska vojska ispalila ukupno oko 250 artiljerijskih granata oko 22 sata u utorak.

Sjeverna Koreja je kasnije naredila vojnicima da ispale više artiljerijskih granata na svoju istočnu i zapadnu obalu, izvijestila je KCNA.

Bajden planira aktiviranje 15 miliona barela nafte iz rezervi

Tokom dana Bajden će saopštiti da će upotrijebiti strateške rezerve, izjavili su zvaničnici koji nisu željeli da budu imenovani, prenio je AP.

Bajden je u martu odobrio upotrebu 180 miliona barela nafte iz rezervi, a inicijalno je bilo planirano da se ta količina koristi u periodu od šest mjeseci.

Zbog toga su strateške rezerve nafte u SAD opale na najniži nivo od 1984. godine, a administracija u Vašingtonu je saopštila da je to “premošćavanje” dok se ne poveća domaća proizvodnja.

Rezerve sada sadrže oko 400 miliona barela nafte.

Bajden će otvoriti vrata i za aktiviranje dodatnih količina iz rezervi preko zime u namjeri da zadrži cijene na nižem nivou.

Zvaničnici američke administracije nisu željeli da govore o detaljnim količinama nafte koje će biti iskorištene iz rezervi ili za koliko treba povećati domaću proizvodnju.

Putin se neće sastati sa podsekretarom UN

Diplomatski izvor rekao je ranije agenciji TASS da je Grifits danas doputovao u Moskvu radi razgovora o izvozu žita.

Osim Grifitsa u Moskvu je doputovala i generalni sekretar Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspan.

Oni su danas pregovarali sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Varišinjinom, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol UN Stiven Dužarik rekao je da je cilj posjete međunarodnih predstavnika Moskvi produženje i proširenje sporazuma o izvozu žita i promovisanje izvoza ruskih žitarica i đubriva, navodu RIA “Novosti”.

Zapad spreman za svaki scenario, pa i nuklearni

Cilj Zapada je sprječavanje haosa i panike u svojim zemljama u slučaju da Rusija upotrebi nuklearnu bombu u Ukrajini ili blizu nje, prenosi Gardijan.

Iako se smatra da je nuklearna kriza malo vjerovatna, izvor je saopštio britanskom listu da zvaničnici na međunarodnom nivou preispituju planove za pružanje hitne podrške i uvjeravanja stanovništvu koje strahuje od nuklearne eskalacije.

Vlade su angažovane na “pametnom planiranju za niz mogućih scenarija“, rekao je zapadni zvaničnik, koji je govorio za Gardijan pod uslovom anonimnosti.

Javne kampanje, pa čak i organizovane školske vježbe u SAD, Britaniji i Zapadnoj Njemačkoj tokom Hladnog rata, o tome kako preživeti nuklearni rat, bile su predmet kritika i podsmijeha, zbog njihove sugestije da je moguće preživjeti sveopšti nuklearni sukob, iako bi u ovom slučaju fokus trebalo da bude na spriječavanju panike zbog straha od nekontrolisane nuklearne eskalacije, koja bi dovela da glavni gradovi budu na meti udara, piše Gardijan.

Pošto Moskva od septembra trpi neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin je pojačao nuklearnu retoriku, i poručio prošlog mjeseca da će koristiti „sva raspoloživa sredstva“ da odbrani rusku teritoriju, navodi britanski list, prenosi b92.

Dmitrij Peskov ponovio „Rusija je otvorena za pregovore radi ostvarivanja svojih ciljeva“

U komentarima listu “Izvestija”, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za pregovore.

– Smjer nije promijenjen, specijalna vojna operacija se nastavlja, da bismo stvarili ciljeve – rekao je Peskov.

On je dodao da je ruska strana “više puta ponovila da je otvorena za pregovore radi ostvarivanja svojih ciljeva”.

Putin na samitima u Kazahstanu: „Zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđi račun

Ruski predsjednik doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gdje će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita, prenosi TASS.

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i mjerama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svjetske populacije, navodi ruska agencija.

– Pozivamo na uklanjanje svih vještačkih, nelegitimnih barijera koje sprečavaju obnavljanje normalnog funkcionisanja globalnih lanaca snabdijevanja u cilju rješavanja hitnih problema bezbjednosti hrane – rekao je u obraćanju Putin.

On je izjavio i da Rusija smatra da treba preispitati principe globalnog finansijskog sistema, jer je sadašnji omogućio da “zlatna milijarda” na planeti živi na tuđi račun.

– Kao i mnogi naši partneri u Aziji, smatramo da je neophodno revidirati principe globalnog finansijskog sistema, koji je decenijama dozvoljavao da samoproglašena tzv. zlatna milijarda, koja je zatvorila sve tokove kapitala i tehnologije, u velikoj mjeri žive na tuđi račun – rekao je ruski predsjednik.

Putin je ukazao je postojanje realne prijetnje od gladi i velikih šokova zbog nestabilnosti cijena energenata i hrane širom svijeta, a prema njegovim riječima “to dovodi do pogoršanja kvaliteta života i u razvijenim i u zemljama u razvoju”.

– Postoji realna opasnost od gladi i velikih društvenih previranja, posebno u najsiromašnijim zemljama – istakao je Putin.

On je izjavio i da Azija, u kojoj, po njegovim riječima, jačaju novi centri moći, igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svijetu.

– Azijske zemlje su motori svjetskog ekonomskog rasta – naglasio je Putin.

On je govorio i o situaciji u Avganistanu i poručio da “nezakonito blokirana sredstva Avganistana moraju biti odmrznuta, i da zemlja treba da dobije nadoknadu za pričinjenu štetu tokom godina okupacije”.

Prema Putinovim riječima, Avganistan ostaje jedan od najakutnijih bezbjednosnih izazova u regionu.

Ruski predsjednik je rekao da ova zemlja, kao rezultat više od 20 godina vojnog prisustva SAD i NATO i neuspjeha njihove politike, nije u stanju da se sama nosi sa terorističkim prijetnjama, što potvrđuje niz nedavnih krvavih terorističkih napada, uključujući bombardovanje ruske ambasade u Kabulu 5. septembra.

Putin je još skrenuo pažnju učesnicima konferencije CICA na činjenicu da je Rusija zajedno sa partnerima iz Kine, predložila zajedničku izjavu za samit u Astani, o bezbjednosnoj saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i rekao, da se nada da će ona biti usvojena, navodi TASS.

„Zapad samo produžava patnju“ Peskov upozorava da naoružavanje Ukrajine produžava sukob

Zajedno sa svima juče smo shvatili o namjerama iz zvaničnih izjava o protivazdušnim sistemima. Ponavljam da će time sukob biti produžen i donijeće dodatne patnje ukrajinskoj strani, ali neće biti promjene u našim ciljevima i krajnjem ishodu – naglasio je Peskov.

Peskov je podsjetio na riječi bivšeg komandanta Generalštaba američkih oružanih snaga Majkla Mulena koji je zatražio da se učini sve kako bi Rusija i Ukrajina sjele za pregovarački sto.

Portparol Kremlja je istakao da Moskva ne zna mnogo o tome koliko članovi aktuelne administracije i vojni lideri slušaju mišljenja svojih prethodnika, ali da od njih do sada dolaze samo njihove namjere da nastave sa isporukama oružja i da time produže sukob.

Američki predsjednik DŽozef Bajden je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim obećao da će SAD nastaviti da podržavaju Kijev sa svim što im je potrebno, uključujući napredne protivazdušne sisteme.

Kadirov okrivio Kijev i Zapad „Nose plašt mirotvoraca, a ne mare za živote“

Ono što se danas dešava je odmazda za hladnokrvna ubijanja i sakaćenja djece, žena i staraca. Mogućnost za bilo kakav prekid vatre je zauvijek izgubljena zbog onoga što su bezumni Zelenski i njegovi gangsteri radili – napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

On je naglasio da vlasti u zemljama koje „nose plašt i mirotvoraca i sudija“ i koje su osudile ruske raketne udare na vojne komande, komunikacije i energetske objekte u Ukrajini, „nisu marile za živote hiljada ljudi u Donbasu, uključujući djecu, žene i stare, dugih osam godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je na hitnoj sjednici Saveta bezbjednosti Rusije u ponedjeljak da je nanijet masivan udar „preciznim oružjem dugog dometa“ na ukrajinske energetske, vojne komandne i komunikacione objekte.

On je upozorio Kijev da će svaki dalji pokušaj terorističkih napada u Rusiji naići na žestok odgovor, navodi TASS.

Zbog smanjene proizvodnje: Cijena nafte najviša u proteklih 5 sedmica

ULondonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 2,73 dolara i iznosi 97,15 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 2,94 dolara i sada je 91,39 dolara po barelu.

Članice OPEK plus postigle su 5. oktobra saglasnost smanjenje dnevne proizvodnje od dva miliona barela što je bilo mnogo više od očekivanog.

Od sutra na snazi novi paket sankcija Moskvi: Uključuju zabranu prevoza nafte u treće zemlje, to nije sve

Na internet stranici navodi se da je među sankcionisanim pojedincima politički analitičar Aleksandar Dugin.

“EU observer” dodaje da se grupa kompanija koje se bave rudarenjem dijamanata “Alrosa”, za koju je Evropska komisija prvobitno predložila sankcije, nije našla na zvaničnom spisku sankcionisanih pravnih lica.

Češko Predsjedništvo Evropskog savjeta saopštilo je ranije danas da je odbor stalnih predstavnika vlada zemalja EU postigao politički dogovor o novim sankcijama Moskvi zbog prisajedinjenja novih teritorija Ruskoj Federaciji.

U objavi na Tviteru ranije je precizirano da nove sankcije uključuju zabranu prevoza nafte u treće zemlje po cijeni iznad uvedenog ograničenja, kao i zabranu proširenog izvoza robe.

– Paket sadrži zabranu pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje iznad ograničene cijene, zabranu povezanih usluga, kao i izvoza, između ostalog, proizvoda od čelika, drvene kaše, papira, mašina i uređaja, hemikalija, plastike i cigareta – naglašeno je na društvenoj mreži.

U novom paketu sankcija zabranjeno je i pružanje informatičkih, inženjerskih i pravnih usluga ruskim pravnim licima, kao i dalji izvoz tehnike.

Prema objavi na Tviteru, uvedeno je i proširenje režima sankcija za Heron i Zaporožje, kao i novi kriterijum za izbjegavanje sankcija i novi spisak sankcionisanih entiteta.

Svjetska banka će obezbijediti još 530 miliona dolara Ukrajini

Pomoć su podržali Velika Britanija sa 500 miliona dolara i Danska sa 30 miliona dolara, navedeno je u saopštenju Svjetske banke, prenosi Rojters.

Dodaje se da je od ukupne pomoći Ukrajini od 13 milijardi dolara do sada potpuno isplaćeno 11 milijardi dolara.

Najnovija analiza Svjetske banke predviđa da će ukupni troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine u naredne tri godine biti veći od 100 milijardi dolara, izjavio je regionalni direktor Svetske banke za istočnu Evropu Arup Banerji.

Poznat uzrok smrti kraljice

Pokojna monarhinja preminula je 8. septembra u 15.15 u zamku Balmoral, potvrđeno je danas.

Njena smrtovnica takođe pokazuje da je zvaničnu vijest o smrti prva saopštila bila princeza Ana, koja je bila pored kreveta Njanog Veličanstva kada je umrla.

Кraljičinu smrt potvrdio je ljekar Daglas Džejms Alan Glas.

Članovi kraljevske porodice su se utrkivali da stignu u Balmoral nakon što se kraljica razboljela 8. septembra.

Кralj Čarls i Ana su već bili u Škotskoj pa su stigli na vrijeme da se oproste od svoje majke. piše “San”.

Ostala kraljičina djeca, vojvoda od Jorka i grof od Veseksa, takođe su putovala na škotsko imanje sa princom Vilijamom, ali nažalost ona je već umrla kada su stigli.

Princ Hari je stigao oko 20 časova nakon što je doletio u Vindzor, prenosi Blic.

Medvedev ponovio da Rusija ima pravo da se brani nuklearnim oružjem

Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, upozorio je da Moskva ima pravo da odgovori “bez mnogo konsultacija”, u vrijeme kada rastu tenzije sa Zapadom zbog referenduma koji se održavaju na velikim dijelovima ukrajinske teritorije.

Glasanje posljednjeg dana referenduma o priključenju Rusiji počelo je danas u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services