Optužen za polno uznemirivanje pacijenta

Suđenje poznatom banjalučkom anesteziologu počinje 21. septembra

Suđenje poznatom banjalučkom anesteziologu Darku Goliću, optuženom za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio bez svijesti, zakazano je za 21. septembar ove godine.


Suđenje poznatom banjalučkom anesteziologu počinje 21. septembra
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Suđenje banjalučkom anesteziologu tako će početi 20 mjeseci nakon potvrđivanja optužnice koju je protiv njega podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

– Nakon izvršenog uvida utvrdili smo da je glavni pretres zakazan za 21. septembar 2022. godine sa početkom u 11 sati – potvrdili su za Srpskainfo u Osnovnom sudu Banjaluka.

Darko Golić, poznati banjalučki anesteziolog, posljednji put je u sudu bio 13. aprila prošle godine kada je negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Tužilaštvo tokom postupka planira saslušati veći broj svjedoka među kojima su oštećeni, njegova supruga, ali i medicinski radnici koji su bili očevici krivičnog djela.

DNK tragovi

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Golić je 19. januara 2020, u vremenskom periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Izvor iz banjalučkog tužilaštva otkrio je još ranije da su rezultati istrage potvrdili postojanje osnovane sumnje da je doktor Golić počinio krivično djelo nad pacijentom koji je u UKC Republike Srpske ležao nakon teške saobraćajne nesreće.

Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golića pronađen na više uzoraka, i to na pacijentu M.Đ, zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočarama i drugim predmetima.

Golić se, tokom istrage branio ćutanjem i nije želio iznositi svoju odbranu. Naveo je da se nalazi u stanju šoka, jer je smatrao da je, nakon 52 dana koje je proveo u liječenju oštećenog, spasao jedan mladi život “svojim stručnim umijećem”.

Tada osumnjičeni doktor smatrao je da je neosnovano lišen slobode, te da su zbog svega ugroženi životi njegove porodice i njega lično, kao i karijera.

Međutim, ovakva izjava doktora Golića opovrgnuta je iskazima 16 svjedoka zaposlenih na Klinici za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola UKC RS u Banjaluci.

Zatvorska kazna

Oni su ispričali detalje kritičnog događaja, navodeći da su prilikom ulaska u sobu u kojoj je bio smješten pacijent M.Đ. zatekli doktora Golića nagnutog nad pacijentom i da su vidjeli kako ga anesteziolog ljubi!

Žrtva zlostavljanja, pacijent M.Đ. je u svojoj izjavi tokom istrage naveo da se uopšte ne sjeća toka događaja.

S druge strane, supruga pacijenta M.Đ. izjavila je da je bila prisutna u prostorijama Klinike kada je došao doktor Golić i poljubio u obraz njenog supruga.

Supruga pacijenta izjavila je istražiocima da ju je takav potez doktora Golića iznenadio. Takođe je navela da je prilikom ulaska u prostoriju njen suprug bio vidno uznemiren.

Supruga je o svemu obavijestila nadležne u UKC RS i inspektore MUP RS.

Prema jednom od svjedočenja, medicinska sestra je do detalja opisala šta je doktor Golić radio pacijentu.

– Pacijent se nalazio u izolovanoj “šok sobi”, a kada smo ušli unutra vidjeli smo da ga doktor Darko Golić drži za glavu i ljubi u usta. Golić nas je samo pogledao i nastavio, a mi smo izašli napolje – ispričala je istražiocima medicinska sestra, koja će takođe biti svjedok tužilaštva u krivičnom postupku.

U skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske za krivično djelo “polno uznemiravanje”, koje je stavljeno na teret Goliću, može se izreći maksimalna kazna do dvije godine zatvora.

NIJE PODRŽAO TUŽBU KOLEGA PROTIV UKC

Portal Srpskainfo je još u oktobru 2019. godine pisao o tužbi koju je protiv UKC RS podnijelo 66 zdravstvenih radnika zaposlenih na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje. Među ovih 66 radnika koji su tužili, i dobili, UKC zbog kršenja prava radnika, nije bio tadašnji načelnik Klinike, Darko Golić, koji na taj način nije podržao svoje kolege u borbi za njihova prava.

Međutim, nakon hapšenja Golića pojavile su se informacije da je pomenuta tužba navodno bila razlog zbog koga je neko u UKC napakovao Goliću?! Tužba je podnesena jer je UKC uporno ignorisao zakonom zagarantovana prava zdravstvenih radnika u pomenutoj Klinici, a koji zbog svakodnevnog izlaganja zračenju imaju pravo na posebne uslove rada, među kojima su uvećane plate, te duži godišnji i sedmični odmori.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services