Skip to main content

Stručnjaci dali svoje mišljenje

Stručnjaci dali svoje mišljenje: Evo šta Android telefoni mogu, a Ajfon ne može

Prije mnogo, mnogo godina, započela je „bitka“ između Ajfon i Android uređaja.


Stručnjaci dali svoje mišljenje: Evo šta Android telefoni mogu, a Ajfon ne može
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Konkretno, počelo je s pojavom prvog Ajfona 2007. godine i posljedično pojavom Gugl Android operativnog sistema 2008. Ljudi su zauzeli strane i borili se da dokažu da je njihov telefon, odnosno operativni sistem, najbolji izbor.

Iako odluka između Ajfona i Androida zavisi od ličnog izbora i preferencija, uvijek je zanimljivo čuti mišljenje stručnjaka koji su testirali razne uređaje iz oba ekosistema. Laptop Mag je odlučio da pita pet telefonskih stručnjaka pitanje: “Šta Android može, a Ajfon ne može?”.

– Volimo dobro suočavanje Androida i iOS – dodali su.

Obratili su se poznatim stručnjacima za telefone, od kojih neki od njih imaju popularne Jutjub kanale, a neki stoje, ili su stajali, iza relevantnih medija kada je u pitanju tehnologija, kao što su TechRadar i Tom’s Guide. Pitanje su postavili: MrMobileu, Matu Svideru, Adamu Ismailu, JerryRigEverythingu i Šonu Rajliju.

MrMobile, odnosno Majkl Fišer je jutjuber s više od milion pretplatnika i poznat je po tome što voli sklopive uređaje, posebno Samsungovu Galaksi Z Fold seriju. S obzirom na to, lako je predvideti njegov odgovor.

– Šta Android uređaji mogu, a Ajfon ne može? Da se saviju na pola! – rekao je on. Dodao je da su sklopivi uređaji uveli nove funkcije, širu upotrebljivost i više zabave u svijet pametnih telefona koji je davno degenerisan u “beskrajni tok ravnih ploča”.

– Zahvaljujući svom Galaksi Z Fold 4, laptop ostavljam kod kuće 25 odsto češće nego prije – rekao je Fišer. MrMobile je dodao da Galaksi Z Fold 4 može da se rasklopi u tablet od 7,6 inča, što mu obavljanje posla dok je u pokretu čini lakšim i ugodnijim.

– A noću i vikendom, kada želim da snimim lagane selfije ili grupne fotografije s prijateljima (ili samo maksimalno da povećam prostor u džepu s faktorom retro forme), Galaksi Z Flip 4 i Opo Find N2 su divni mali povratnici – izjavio je.

– Ajfon je odličan za nekoga kome je telefon samo pomoćni uređaj, ali za one od nas koji se sjećamo kad su telefoni bili zabavni, ne možete pobijediti sklopivi telefon. A za to morate da pređete na Android – zaključio je Fišer.

– Dugo vremena Ajfon niste mogli da punite bežično, niti da stavite vidžete na početni ekran, postavite podrazumijevane aplikacije ili imate uvijek uključen ekran kada vam je telefon zaključan. U posebno užurbanim danima niste mogli čak ni da uradite copy-paste! – rekao je Adam Ismail, bivši stručnjak za telefone Tom’s Guidea i sadašnji novinar Jalopnika.

Dodao je da je, međutim, tokom godina Epl većim dijelom premostio jaz u odnosu na Android, ali je istakao da vrijedi pomenuti da su neke od istaknutih funkcija tek nedavno dodate, dok ih je Android imao već dugo.

Ipak, Ismail je dodao da postoji nekoliko stvari koje Epl ne nudi – i vjerovatno nikada neće ponuditi, uključujući proširivo skladište i veoma prilagodljive početne ekrane. Ismail priznaje da je “tematizacija” početnog ekrana Ajfona sada znatno lakša nego što je to bilo prije, ali svakako Android telefoni korisnicima daju više slobode da personalizuju svaki aspekt svog uređaja.

– Iskreno govoreći, jedina korisna razlika koja mi se ovih dana stvarno ističe je ta da još uvijek ne možete da punite Ajfon preko USB-C – rekao je Ismail.

Mat Svider, osnivač stranice Shortcut.com i bivši glavni urednik TechRadara, koji je testirao više od 1.000 telefona, zna ponešto o Android i iOS uređajima.

– Android telefoni prednjače u inovacijama i cijeni – s velikom razlikom – rekao je Svider.

– Prvi su izašli s modernim sklopivim telefonima, modularnim telefonima, zakrivljenim ekranima, velikim ekranima, uvijek uključenim ekranima, NFC-om, slanjem poruka, a uskoro i savitljivim ekranima koji mogu da se urolaju. Nazvati Ajfon “inovacijom”, a Android uređaji to rade godinama – dodao je.

Svider priznaje da su cijene vodećih Androida u posljednje vrijeme naglo porasle, ali napominje da dobijate više za svoj novac u poređenju s Ajfonom– poput dvostrukog prostora za skladištenje podataka po istoj cijeni.

Jutjuber JerryRigEverything, odnosno Zak Nelson, ima osam miliona pretplatnika, a poznat je po svojim recenzijama uređaja kao što su OnePlus 11, Samsung Galaxy S23 Ultra, Google Pixel 7 i Ajfon 14.

Zak Nelson je priznao da nije imao Ajfon kao svakodnevni telefon još od Ajfona 4. Tada je hvalio Android jer je cjenovno pristupačniji potrošačima, ali je dodao da više ne može da stoji pri toj tvrdnji budući da su vodeći uređaji poput Samsung Galaxy S serije jednako skupi kao i njihovi iOS parnjaci.

Na kraju se Nelson složio sa Sviderom i Ismailom, zaključivši da je Androidova prednost u odnosu na iOS uređaje u tome što su uvijek korak ispred Ajfona.

Telefonski stručnjak u Laptop Magu Šon Rajli, koji je testirao i isprobao bezbroj telefona kao što su OnePlus 10 Pro, Ajfon 13 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra, Asus ROG Phone 5 itd., kaže da Android nudi jednu stvar korisnicima koju Ajfon ne nudi, a to je kontrola.

– Iako je Epl posljednjih godina korisnicima ponudio “ukus slobode” s mogućnošću mijenjanja početnog ekrana na Ajfonu ili postavljanja novog podrazumijevanog pregledača ili klijenta e-pošte, to je još uvijek blijedo u poređenju s onim što možete da učinite na Androidu – rekao je on, piše b92.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare