Od početka rata u Ukrajini svijet se suočio s ozbiljnom prijetnjom nuklearnog rata i havarija u nuklearnim elektranama

Što bi se dogodilo da izbije nuklearni rat, a što da dođe do curenja radijacije?

Ruski dužnosnici u više su navrata nuklearnim oružjem zastrašivali zemlje koje su se svrstale uz Ukrajinu.


Što bi se dogodilo da izbije nuklearni rat, a što da dođe do curenja radijacije?
Foto: Profimedia

Od početka rata u Ukrajini svijet se suočio s ozbiljnom prijetnjom nuklearnog rata i havarija u nuklearnim elektranama.

Ruski dužnosnici u više su navrata nuklearnim oružjem zastrašivali zemlje koje su se svrstale uz Ukrajinu.

S druge strane, ukrajinski dužnosnici iznova upozoravaju da ruski napadi i borbe oko ukrajinskih nuklearki mogu uzrokovati curenja radijacije koja bi mogla ugroziti stanovnike cijele Europe.

To je očekivan sastavni dio psihološkog rata kojim Rusi nastoje obeshrabriti zapadne zemlje da se još intenzivnije uključe u sukobe, a Ukrajinci nastoje upravo suprotno.

Koliko bi bili opasni ovi scenariji kada bi se uistinu ostvarili: što bi se dogodilo da izbije nuklearni rat, a što da dođe do ozbiljnije havarije u nekoj od ukrajinskih nuklearki?

Kratak odgovor na prvi dio pitanja je: Veliki nuklearni rat mogao bi uzrokovati razaranje mnogih većih gradova i eventualno nuklearnu zimu, u kojima bi, u najgorem scenariju, mogle umrijeti milijarde ljudi.

Kratak odgovor na drugi dio je: Posljedice bi bile male, mnogo manje nego u havariji u Černobilu. U najgorem slučaju bile bi usporedive s havarijom u američkoj nuklearki Three Mile Island ili u japanskoj Fukushimi, u kojima je došlo do taljenja jezgre, ali nitko nije poginuo.

Maksimalna izravna šteta od nuklearnog oružja

U dijelu javnosti uvriježena je percepcija da u svijetu ima dovoljno nuklearnog oružja da se čovječanstvo ili čak sav život uništi više puta. To nije utemeljeno u znanosti. Naime, izračuni pokazuju da za potpuno uništenje života na Zemlji ne bi bila dovoljna čak ni eksplozija nuklearnih bombi koje bi bile sačinjene od sveg urana koji postoji na našem planetu. Znanstvenici su izračunali da je asteroid koji je uzrokovao izumiranje dinosaura imao snagu 10 milijardi nuklearnih bombi kakve su korištene u II. svjetskom ratu. Međutim čak ni on nije uzrokovao uništenje sveg života. Naprotiv, nakon udara počeo je procvat sisavaca.

Prema stranici Statista, u svijetu trenutno postoji oko 12.700 nuklearnih bojevih glava. Najviše ih ima Rusija, oko 6000, potom SAD, oko 5500, dok su ostale raspoređene redom među Kinom (350), Francuskom (290), Velikom Britanijom (225), Pakistanom (165), Indijom (160), Izraelom (90) i Sjevernom Korejom (20).

Koja je maksimalna šteta koju bi te bojeve glave mogle izazvati?Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services