Radostan i dugovječan život

Starica iz okoline Bileće napunila stotu

Baka Bosa Salatić(103), koja je, uveliko, zakoračila u drugo stoljeće života, na slici sa sinom dr Milosavom Mišom Salatićem, još je i te kako krepka i fizički, i psihički, i duhovno.


Starica iz okoline Bileće napunila stotu
Foto: vecernjenovosti.ba

Živi u lijepom i pitomom kraju Banjci, iznad Bileće, okružena pažnjom i ljubavi svoji najmilijih, ali i svih onih u kraju koji je poznaju.

Nema kuće, u kraju, koja ne pamti blagodeti, toplinu i lepe reči i njenog rano preminulog supruga Mate.Takva su im sva deca, kao i brojna unučad i praunučad.

“Dobre, pozitivne misli, ljubav prema bližnjim svojima i svim dobrim ljudima, činjene dobrih djela, vrijedan rad i trud, radovanje i tuđem uspjehu, ne samo svom“ – “recept“ je bake Bose za dug život, uz maksimalnu umjerenost u svemu i strpljenje.

Starost joj je posebno uljepšao sin profesor dr Milosav Miša Salatić, nekadašnji ugledni ljekar, kardiolog i univerzitetski poslenik u Tuzli, a potom skoro tri decenije ljekar u Norveškoj i Švedskoj, gdje je pronosio slavu naše medicine. Miša se, u međuvremenu, vratio iz inostranstva i nastavio život u prelijepom Trebinju. Svaki vikend provodi sa majkom na pradjedovskom ognjištu.

Jedno drugom se raduju kao mala djeca, kao kad je Miša bio mali – kaže njihov porodični prijatelj Drago Mirković.

“Blago mene, evo moga Miša, tako, uvijek, tetka Bosa dočekuje svog mezimca. Miša uživa u onome što mu se prilika da bude uz majku i rodni dom, kao jedan od najuspješnijih, ne samo ljekara, već i drugih ljudi, iz Hercegovine“ – kaže Mirković.

“E, nema takvog sina kao što je Miša. Miša ne da baki Bosi da umre. Baka i Miša „proizvode“ tako pozitivnu energiju za sve nas kao prime koji svi treba da slijede“ – -svjedoče komšije Salatića.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services