Skip to main content

Republika Srpska

Stanivuković: Od aprila besplatni priključci za vodu

Od prvog aprila, za svako domaćinstvo na području grada Banjaluke, priključci za vodu biće potpuno besplatni. To će biti omogućeno za par hiljada domaćinstava u naseljima gde će biti izgrađena nova vodovodna mreža.


Stanivuković: Od aprila besplatni priključci za vodu
Foto: BN

„Mi priključujemo vodu u aprilu za Taliće, Teliće, Poliće u Bistrici, na Čokorskim Poljima idemo prema Lokajićima. Očekujemo vodovode ove godine da izgradimo u Majdanu za više stotina domaćinstava u Donjim Kolima, idemo i prema Racunama, dio u Ramićima, Dragočaju, naravno Ponir i Starčevica. Radi se o par hiljada kuća i domaćinstava, pomnoženo sa brojem ukućana, to je deset hiljada naših sugrađana koji bi trebali svojoj kući i porodici da plati 700 – 1000KM, ali danas je to besplatno“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško stanivuković.

Domaćinstva koja još uvek nisu rešila pitanje priključka za vodu, u naseljima gdje se nalaze stari vodovodi, takođe će dobiti poklon vaučer u vrijednosti priključka. Stanivuković je naglasio da su dve do četiri hiljade domaćinstva koja još uvjek nemaju svoj priključak za vodu, uglavnom višečlane i socijalno ugrožene porodice.

„Sve ove porodice će i one imati mogućnost da se legalno i besplatno priključe. Čujem ja kritike ljudi koji kažu: „Ali mi smo sve to morali da platimo, a vi njima dajete povlastice.“. To su značajne kategorije našeg stanovništva moramo biti socijalno i društveno odgovorni prema nima. I reći ću vam još jedan podatak, zbog tih više hiljada domaćinstava, u poslednjih 20 godina, koji imaju nelegalne priključke, „Vodovod“ je izgubio blizu 5 miliona maraka prihoda u poslednjih 20 godina.“ , naglasio je gradonačelnik Banjaluke.

„Vodovod“ je potpuno spreman da izađe u susret ovoj ideji, rekao je direktor „Vodovoda Predrag Duduković, dodavši da je ovo dobro i za građane ali i za preduzeće „Vodovod“.

„Sa jedne strane izlazimo u susret ljudima da dobiju besplatne priključke, a sa druge strane „Vodovod“ će biti u situaciji da ostvaruje veće prihode da može bolje da kontroliše kakva je situacija na terenu. Mi imamo ogromnih problema vezano za vodosnabdjevanje baš iz tog razloga jer ne znamo gdje ko i koliko troši vode“, rekao je Duduković.

Grad Banjaluka je prvi grad na području Republike Srpske koji je doneo ovakvu odluku.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti