Zdravlje i hrana

Stalno ste gladni: Evo šta bi to moglo značiti

Šta može da bude uzrok stalnog osjećaja gladi i kako se otkriva


Stalno ste gladni: Evo šta bi to moglo značiti
Foto: GOLFX/SHUTTERSTOCK.COM

Ako ste pojeli punu porciju hrane i dalje ste gladni, a to vam ujedno i nije prvi put – vreme je da posetite ljekara! Doktori su otkrili da postoje tri bolesti kod kojih je jedan od simptoma konstantna potreba za hranom, čak i nakon što ste „napunili“ stomak.

Osjećaj gladi koji se periodično javlja je sasvim normalna i prirodna pojava. Tako telo signalizira da su mu energetske rezerve na izmaku i da bi trebalo da se dopune.

Po pravilu, nakon jela, osjećaj gladi nestaje. Međutim, kod nekih bolesti velika je vjerovatnoća da se to neće dogoditi. Tu na scenu stupa ljekar koji će dati pravu dijagnozu!

„Od ovog stanja često pate osobe sa dijabetesom, gastritisom ili čirom na želucu. Ako želja da se nešto pojede ne nestane ni posle obilne gozbe, preporuka je da se konsultujete sa ljekarom i uradite testove koji će otkriti dijagnozu“, napominju stručnjaci klinike Mejo.

Hemija je kriva
Po riječima lekara, za stalnu glad su uglavnom krivi hemijski procesi u tijelu. Pod uticajem bolesti, neki hormoni ne rade tako efikasno koliko bi trebalo. Na primjer, ovi problemi se javljaju kada se hormon leptin ne luči kako treba, a koji direktno utiče na centar sitosti u mozgu. Zbog toga ćelije ostaju „gladne“ jer glukoza ne može da uđe u njih jer receptori ne primaju signal da im je potrebna. To znači da je osoba razvila insulinsku rezistenciju. Takve probleme najčešće imaju osobe sa dijabetesom tipa 2.

„Sve je u glavi“
Ako analize nisu pokazale prisustvo ovih bolesti, onda uzrok može da bude psihološki poremećaj. Obratite se za pomoć psihologu koji će identifikovati korijen problema i pomoći da ga što prije riješite.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services