Skip to main content

Republika Srpska

Srbija poslala donaciju za Modriču, a Dodikova vlast zaustavila i potrošila novac

Vlada Republike Srpske je na sjednici Vlade od 09. marta ove godine donijela odluku da donatorska sredstva Vlade Srbije preusmjeri sa opštine Modriča na JU Vode Srpske. Ništa tu ne bi bilo neobično da sredstva nisu prebačena Vladi Republike Srpske još 2019. godine. Tada vlast u Modriči je bila SNSD-ova, ali nakon lokalnih izbora u toj opštini na vlast je došao načelnik iz SDS-a.


Srbija poslala donaciju za Modriču, a Dodikova vlast zaustavila i potrošila novac
Foto: BN

Vlada Srbije 2019-e godine prebacila je sredstva na budžet Republike Srpske za sve jedinice lokalne samouprave za javne investicije. Opstine su bile u obavezi Ministarstvu finansija dostaviti prijedloge projekata i tada je prihvaćen projekat opštine Modriča „Rekonstrukcija Srpskog kulturnog centra“ u vrijednosti od 200 hiljada evra.

Kako je vlast u Modriči preuzeo SDS krenule su i opstrukcije, tvrdi aktuelni načelnik iz te stranke Jvica Radulović.

„Mi smo od 2021-e, pa čitavu prošlu godinu mnoštvom dopisa obraćali se Ministarstvu finansija Republike Srpske tražeći da nam ta sredstva odobre i doznače kako bi mogli da krenemo konačno u rekonstrukciju Srpskog kulturnog centra. Moram da kažem da ta sredstva na početku nisu bila dostatna i dovoljna da se uradi kompletan projekat rekonstrukcije naše jedine kulturne ustanove, čiji je osnivač opština Modriča, ali smo ih prihvatili naravno kao donatorska sredstva i zahvalni smo veoma na njima“, priča Radulović i dodaje:

„Krenuli smo u dogovoru sa Ministarstvom finansija u 2022 godini. U raspisivanju tenderske dokumentacije za prvu fazu radova koje se odnose na zamjenu određenih elektro instalacija“.

Vlada Republike Srpske je 20. marta ove godine, kako kaže, platila zamjenu elektroinstalacija na Srpskom kulturnom centru i za tu namjenu potrošila 30 hiljada evra. Ali je, prema njegovom saznanju, ranije odlukom Vlada preostalih 170 hiljada evra preusmjerila Vodama Srpske.

“Pripremamo dopis-odgovor u kojem ćemo odbiti, kategorički odbiti, da potpišemo aneks sporazuma, jer bi time oštetili budžet opštine Modriča s obzirom da se to radi o donatorskim sredstvima. Obavijestiti Vladu i Ministarstvo finansija da se radi o nezakonitoj odluci na štetu jedinica lokalne samouprave i da ćemo o ovome svemu obavijestiti Vladu Republike Srbije kako i na koji način se nadležne institucije, nažalost, naše Vlade odnose prema svojim lokalnim zajenicama“, kazao je Radulović.

Na upit BN TV da li je Vlada Srbije kao donator upoznata sa ovom preraspodjelom sredstava, te da li vlada Srpske planira na neki drugi način da finansira rekonstrukciju Srpskog kulturnog centra u Modriči do zaključenja priloga nije stigao nikakav odgovor.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti