Skip to main content

Šmitova nametanja u skladu s Ustavom

Šmitova nametanja u skladu s Ustavom: Ustavni sud BiH odbacio apelacije Komšića i Džaferovića

Ustavni sud BiH utvrdio je da su u skladu sa Ustavom izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo Kristijan Šmit.


Šmitova nametanja u skladu s Ustavom: Ustavni sud BiH odbacio apelacije Komšića i Džaferovića
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na taj način su odbačene apelacije Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH (“Službene novine FBiH” br. 79/22 i 80/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 67/22), utvrdio da su amandmani i izmjene Izbornog zakona u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima – saopšteno je iz Suda.

Ova odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti