Poznat datum

Sledeća parada ponosa u Beogradu već zakazana za 9. septembar 2023.

Taman se slegla prašina oko Europrajda u Beogradu, prošao je i stišao se, a novi prajd je već zakazan za 9. septembar 2023. godine. Dakle, u drugu subotu ovog mjeseca naredne godine. Neće taj najavljeni biti internacionalni, sa obaveznim gostima iz cijelog „duginog“ svijeta, već samo nacionalni, tj. domaći.


Sledeća parada ponosa u Beogradu već zakazana za 9. septembar 2023.
(Foto A. Vasiljević)

Organizatori Beograd prajda su poručili da ga prijavljuju skoro godinu dana ranije kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme. Da ne bude posle nismo javili na vrijeme. Ažurnost za kapu dole, piše Politika.

Kako navode, zahtijevi Beograd prajda ostaju isti još od 2017. godine.

„Podrazumijevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su prije 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije“, navedeno je u saopštenju organizatora.

Beograd prajd još zahtijeva od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sve one koji su bili nasilni prema učesnicima ovogodišnjeg Evroprajda i da time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbjednost svima.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services