Bure baruta

Situacija u Siriji prijeti da ponovo eskalira

Dugogodišnji rat u Siriji prijeti da ponovo eskalira nakon što su se sukobi na nekoliko linija fronta širom zemlje rasplamsali poslednjih meseci, upozorile su danas Ujedinjene nacije.


Situacija u Siriji prijeti da ponovo eskalira
Foto: Ilustracija

“Sirija ne može sebi da priušti ponovo borbe većih razmjera, ali to je smijer ka kojem se ova zemlja možda kreće“, rekao je Paulo Serđo Pinjeiro, predsednik komisije UN za Siriju, prenosi Rojters.

Navodi se da su stotine hiljada ljudi umrle, a milioni ostali bez domova otkako su protesti protiv predsednika Bašara el Asada 2011. godine prerasli u gradanjski rat koji je privukao strane sile.

Podsejća se da su borbe splasnule posljednjih godina nakon što su Iran i Rusija pomogli Asadu da povrati 70 odsto sirijske teritorije, a SAD su podržale kurdske borce koji su pobjedili Islamsku državu, dok je Turska postavila tampon zonu u blizini svoje granice.

Međutim, Ujedinjene nacije su saopštile da linije razdvajanja između različitih oblasti sada ponovo počinju da se zagrevaju.

Izvještaj na 50 stranica potvrđuje da je broj „teških kršenja osnovnih ljudskih prava i humanitarnog prava“ povećan širom zemlje u prvih šest mjeseci ove godine.

U borbama i bombardovanju iz vazduha na sjeveroistoku i sjeverozapadu zemlje poginule su desetine civila, a pritom je tamošnjim žiteljima ograničen pristup hrani i vodi, navodi se u izvještaju.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services