Tragedija

Sahranjen Goran Karanović: Majka neutješna

Mnogobrojni mještani Šibovske, Šereg Ilove i drugih sela oko Prnjavora ispratili su na vječni počinak mladog zaštitnika životinja Gorana Karanovića. Goran se u četvrtak uveče objesio na imanju svoje porodice u selu Štivor.


Sahranjen Goran Karanović: Majka neutješna
Foto: Fejsbuk

Na njegovoj sahraninije bilo vjerskog obreda, ali je Goran ispraćen potresnim govorima onih koji ga vole.

“Dao si život za svoje šapice, to ti svemogući Bog ne može uzeti za zlo. Otišao si, a nisi ispunio svoje mladalačke želje. Mislio si da su svi ljudi hodajući anđeli kao ti, ali eto nisu“ – rekla je iznad Goranov groba njegova komšinica Snježana Emanuela Dalšašo Linke.

“Gledao si na život kako ne gleda ovaj jadni narod, da jaki pomognu nemoćni a, ali nisu te razumjeli, nisi opstao u ovom nakaradnom svijetu. Tvoj Reks, tvoje ćuke danas ne laju, nego plaču arlauču. Gorane otišao si u pravedniji svijet, a ja ću se potruditi da tvoja misija ne bude zaboravljena. Ti počivaju u miru a mi grešni ćemo odgovarati pred Bogom i pred ljudima za sve što smo učinili i što nismo učinili“ – rekao je komšija Mile Matijević.

Uplakana majka je stalno ponavljala: bio si pošten, zato su te i ubili.

Rekla je i da su njenom sinu “molitve služene po manastirima u Srbiji” i da njen Goran nije otišao nespokojan s ovog svijeta iako sveštenici nisu služili zaupokojenu liturgiju, jer se to, po hrišćanskoj dogmi ne radi kada čovjek izvrši samoubistvo.

Prnjavorčani su a i šira javnost još u šoku nakon tragične smrti mladog Gorana Karanovića(19) iz Šibovske.

Na FB stranici WagWag juče je objavljeno da je Goran sebi oduzeo život a u tekstu se naslućuju razlozi ove strašne tragedije :

“Digao je ruku na sebe jer sa manje od 20 godina nije mogao da izdrži pritisak onih koji su ga neprekidno prijavljivali. Slali mu policiju na vrata zbog 40ak pasa koje je volio svim svojim srcem. Koje je danonoćno pazio. Koje je bolesne, polomljene, krvave dovodio svojoj kući i ulagao sve napore da im obezbjedi liječenje i dobar život.Svaki dan su mu prijetili da će ih oduzeti. Danas su oni kojima smetaju životinje pobijedili. Ugasili su život mlađi od dve decenije. Oni stari, nervozni, potplaćeni, oni bijesni na sebe i sve oko sebe kojima smeta kad psi zalaju oni su potpisivali peticiju da ga unište. Smetao je njima i ovaj mladi život“.

Goranova majka Zora tvrdi da su za sinovljevu smrt između ostalog krive i pojedine komšije. Tražili su da se Goranovi psi uklone iz sela. Pisali su peticiju nakon koje je stigla i komunalna policija. Policajci su navodno rekli da će doći za dva dana i odvesti sve pse, i da Goran, po zakonu, može zadržati samo dva.

Nakon toga je uslijedila , za Gorana, prava drama koja je završila tragično. Majka ga je pronašla obješenog u plasteniku. Kad su stigli, ljekari su samo mogli konstatovali smrt.

Smrt mladića iz Štivora izazvala je pravu buru na društvenim mrežama. Reagovala je banjalučka psihologinja Sonja Stančić.

Ona je na društvenim mrežema napisala da je nedavno imala razgovor sa tragično preminulim Goranom. Njen status prenosimo u cjelosti.

“Ovo je prva vijest koju sam jutros primila, prije 15 dana sam pričala sa ovim dječakom, bio je pun života, planova za školu, za posao, za pse, za to da uradi nešto kako treba u svom Prnjavoru. Nije mogao da iznese pritisak situacije u kojoj se našao.

Da je tu noć, tih par sati imao osjećaj podrške, da je imao tu mentalnu i emocionalnu zaštitu, danas ne bismo čitali ovu vijest.

Sve više naše djece ne može da izdrži pritisak, stavljamo na njihova leđa previše, previše očekujemo, previše tražimo… Svaki dan sam sa djecom i mladim i svjedočim sve težem mentalnom stanju u kome se nalaze – mi zatvaramo oči i mislimo pročiće, šta smo sve mi pregurali pa evo nas. Al baš to, oni nose i naše breme, a i svoje.

Ne samo da ne možemo da ih zaštitimo, već smo postali toksični za sopstvenu budućnost“, napisala je Sonja Stančić, psihologinja i docentkinja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services