Roditelji u Srbiji sami mole škole da ukinu mobilne

Čak pet osnovnih škola iz različitih delova Srbije nedavno se pohvalilo da su ukinuli mobilne telefone.

Pored osnovnih škola „Dositej Obradović“ u Požarevcu„Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju„Branko Radičević“ iz sela Uljma kod Vršcajoš dve škole su odlučile da primene mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u svojim prostorijama. U pitanju su Osnovne škole „Dragan Lukić“ na Novom Beogradu i „Aksentije Maksimović“ u selu Dolovo.

Ono što im je svima zajedničko je da je inicijativa za ukidanje telefona krenula od samih roditelja. Kako u OŠ „Dragan Lukić“ kažu za Telegraf.rs, roditelji su svesni da njihova deca zloupotrebljavaju ove uređaje, da snimaju jedni druge i to potom kače na društvene mreže.

– Zabranu korišćenja telefona u školi pokrenuli su roditelji na sednici Saveta roditelja 23. juna. godine. Razgovarano je o upotrebi telefona u školi, gde su roditelji upoznati sa činjenicama da učenici koriste telefon za vreme nastave, da ga zloupotrebljavaju prilikom provere znanja, da igraju igrice u toaletu za vreme časa, da snimaju jedni druge i snimke dele po društvenim mrežama. Roditelji su se takođe žalili na zloupotrebe telefona, snimanja, diskriminaciju i uznemiravanje na đačkim grupama. Nakon razmene mišljenja, roditelji su doneli jednoglasnu odluku da se predloži zabrana korišćenja telefona u školi – objašnjavaju u ovoj školi.

Nastavničko veće je podržalo predlog roditelja. A potom je razmatrano i kako to da  se sprovede u delo. Jedan od modela je ostavljanje telefona u kutije na prvom času. Drugi model je da učenici isključe telefone kada uđu u školu, drže ih u torbama i uključuju kada pođu kući.

– Dogovoreno je da u početku primenjujemo drugi model i ispratimo poštovanje odluke o nekorišćenju telefona, pa da u narednom periodu korigujemo nedostatke ili pređemo na model ostavljanja telefona u kutije – navode u školi.

Inače, korišćenje telefona na času podleže sankcijama, spada u lakšu povredu obaveza učenika, i podleže vaspitnim merama. S druge strane, zloupotreba telefona u cilju prevare na kontrolnom zadatku spada u teže povrede obaveze učenika, za koje je predviđeno pokretanje disciplinskog postupka i izricanje vaspitno-disciplinskih mera – ukori direktora i nastavničkog veća.

– Dogovoreno je da sve hitne i bitne pozive u toku nastave učenici mogu da obave sa telefona odeljenjskog starešine, direktora ili pomoćnika direktora. Sve poruke koje roditelji imaju za decu, biće prikazane čim uključe telefon – kažu u OŠ „Dragan Lukić“.

Sve ove mere, dodaju, su najavljene u najboljem interesu učenika jer su i nastavnici, a i roditelji, ustanovili da učenici previše vremena provode koristeći telefon u različite svrhe.

– Na velikom odmoru vidimo učenike kako svako gleda u svoj telefon, eventualno da dvoje gleda u isti, umesto da ovaj najlepši period u životu, provedu u druženju, igri i zabavi. Takođe snimanje učenika u različitim situacijama, objavljivanje snimaka na društvenim mrežama, „izbacivanje“ učenika iz raznih virtuelnih grupa je problem koji spada u digitalno nasilje, koji u ovim najosetljivijim godinama ostavlja posledice na njihovu psihu – piše u saopštenju ove škole.

I osnovna škola „Aksentije Maksimović“ u selu Dolovo, donela je ovu meru i ona je prema rečima jednog od roditelja đaka imala pozitivan efekat.

– Moja ćerka je četvrti razred, a sin mi je drugi. Prošle godine je bilo zabranjeno nošenje telefona, dok su za pametne satove neki učitelji bili blaži pa su deca nosila. Ove godine, kad konkretno nismo dobili obaveštenje da je zabranjeno, ali svakako ne dajem deci da nose telefone. Satiće nose, ali ih drže u rancu, jer moram da se čujem sa njima – kaže Ivana Ivković, majka dva školaraca iz Dolova.

Kako i sama kaže, to je po njoj dobra odluka da deca ne nose mobilne telefone u školu jer oni deci odvlače pažnju od učenja.

– Smatram da je to ispravna odluka, satovi su mi donekle dobra opcija, ali telefon nikako. Moja ćerka ima telefon, dok sin nema i neće ga skoro dobiti. Mislim da je to za decu jako loše, jer im odvlači pažnju od učenja, a znamo zbog čega se ide u školu. Kao roditelj, mogu da kažem da nisam srećna zbog ovolike količine digitalizacije, jer gledam decu koja su konstantno na telefonima, tabletama i računarima što je za njih jako loše – kaže majka Ivana.

Podsetimo, u martu mesecu prokupačka Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ zabranila je držanje mobilnih telefona tokom nastave.

Direktorka škole Vesna Todorović izjavila je tada za naš portal da je sama inicijativa potekla od odeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

– Ja kao direktorka, zajedno sa nastavnicima, skretala sam pažnju da se deca oglušuju o to pravilo. To u kodeksu jasno piše: „zabranjena upotreba mobilnih telefona, sem u edukativne svrhe“. Problem je u tome što danas svi koriste društvene mreže i što deca to zloupotrebljavaju, snimaju svašta i kače neprimereni sadržaj na njima. Pošto smo došli do takvih snimaka koje su objavljivala deca, doneli smo odluku da deca mogu da koriste mobilne telefone samo u edukativne svrhe – izjavila je Vesna Todorović.

Takođe, istog meseca, đacima Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu zabranjeno je da koriste mobilne telefone u školi.

Da iznenađenje bude veće, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan – ispričala nam je tada direktorka Ivana Joksimović.

Prošle nedelje i Osnovna škola „Branko Radičević“ iz sela Uljma kod Vršca uvela je ovu meru.

mobilni telefon, škola, učenici

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services