Nisu svjesni kakvu sve štetu telefoni nanose djeci

Roditelji pred velikim izazovom

Djeca koja više koriste nove tehnologije imaju smanjene duboke regije mozga. Takva djeca gube koncentraciju, ne mogu da uče, čitaju, pišu i smanjene su im kognitivne sposobnosti.


Roditelji pred velikim izazovom
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Na ove činjenice sve više upozoravaju stručnjaci, a nedavno je profesor Ranko Rajović održao u Sokocu predavanje na temu “Djeca zarobljena u virtuelnom svjetu”.

– Djeca postaju zavisnici od novih tehnologija i neke države čak otvaraju klinike za liječenje od tih bolesti zavisnosti – rekao je Rajović.

Hiperpažnja

On je upozorio da sve više djece ne voli da uči, te upitao šta će biti sa njima za pet ili 10 godina.

– Riječ je tek o najavi problema i već sada se vidi problem koji ranije nije postojao, a zove se hiperpažnja – istakao je Radović.

Upozorava da se smanjuju kriterijumi u školama, pa djeca imaju sve bolje ocjene, a sve slabije znanje.

– Mi smo odgovorni za ovo stanje djece i zato roditelji moraju biti svjesni koliko nove tehnologije mogu da “oštete” dijete – rekao je Rajović, koji je stručnjak za rani razvoj inteligencije kod djece, kreator NTC programa učenja kroz igru, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka.

Rajović je poručio da roditelji treba da znaju u šta se upuštaju i kakva su ograničenja koja moraju dati svom djetetu da im se ne bi desilo “da izgube djecu”.

Rajović smatra da je jedan od načina rješavanja ovog problema da se savjeti roditelja i lokalne zajednice saglase o mogućnosti da zabrane djeci donošenje mobilnih telefona u škole.

Zabrana

Korišćenje mobilnih telefona u školama u Republici Srpskoj regulisano je zakonom. Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju reguliše ovo pitanje, pa se težom povredom dužnosti učenika smatra korišćenje svih informaciono-tehničkih uređaja koji ne služe vaspitno-obrazovnom procesu, zloupotreba mobilnih telefona, snimanje video-zapisa i fotografija za vreme boravka u školi i njihova dalja distribucija i upotreba putem masovne komunikacije.

– Dakle, Ministarstvo prosvjete i kulture je kroz ovaj zakon dalo mogućnost da škole kao samostalni pravni subjekti prate i reaguju u slučajevima kada se krši ova odredba Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Određeni broj škola je donio i svoje interne akte u skladu sa odredbama ovog zakona, a kojim se nastoji riješiti prekomjerna i neprimjerena upotreba telefona (kutije za odlaganje telefona i sl.) – kažu za Srpskainfo u Ministarstvu prosvjete.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola  banjalučke regije, za Srpskainfo kaže da je Nastavno vijeće škole u kojoj je direktor zabranilo upotrebu mobilnih telefona i pametnih satova.

– Samo u izuzetnim situacijama nastavnik može da odobri učeniku da se javi roditelju. Dakle, kod nas je upotreba telefona zabranjena zbog zloupotreba – ističe Popržen.

Poznato mu je da neke škole dozvoljavaju djeci da koriste telefone za vrijeme velikog odmora, a da u međuvremenu telefoni budu u jednoj kutiji.

– To je veliki rizik za nastavnika ako se nešto desi telefonu koji je roditelj skupo platio. Mislim da je to nepotreban rizik – ocjenjuje Popržen.

Uloga roditelja

On kaže da škole zabranjuju upotrebu mobilnih telefona zbog zloupotreba, a da je u Republici Srpskoj neophodna sistemska kampanja o štetnosti prekomjernog korišćenja informacionih tehnologija u ranom uzrastu, naročito kod predškolske i školske djece.

– Mi možemo da uvodimo zabrane što se tiče korišćenja u školama, ali roditelji su ti koji moraju da budu svjesni opasnosti i štetnosti upotrebe informacionih tehnologija – napominje Popržen.

Sanja R. iz Banjaluke, čije dijete je ovog septembra krenulo u prvi razred, za Srpskainfo kaže da je učiteljica na roditeljskom sastanku napomenula kako je većini djece dosadno tokom nastave koja traje tri sata.

– Većina djece uopšte nema pažnju. Velik broj ima problema sa izgovaranjem i pravilnim držanjem olovke – kaže Sanja.

Melita Marković, defektolog-logoped, navodi da je problem u nerazumijevanju roditelja, odnosno što roditelji ne znaju u stvari šta se dešava u mozgu djeteta kad uzme telefon.

– Ne znaju šta se dešava za razvojem funkcija koje treba da se razvijaju u tom uzrastu i koliko telefoni koče sam razvoj. Neke stvari roditelji primjete tek kasnije, kad djete kasni s progovaranjem ili kad krene u školu pa ne mogu da savladaju neke veštine, a korijeni zapravo leže u ranom razvoju – ističe Markovićeva.

Najveća greška je, kako kaže, dati telefon djetetu da bi nešto mogli da obavimo na miru.

PRAVILO “3-6-9-12”

Svjetski pedijatari imaju pravilo “3-6-9-12”. To znači: ekran nikako prije treće godine djeteta, od šeste godine moguć ograničen pristup internetu, igrice ne prije devete godine, a društvena mreža, i to jedna, ne prije 12. godine djeteta. Sva ova pravila podrazumijevaju roditeljski nadzor i ograničeno vrijeme pred ekranom.

– U stručnoj literaturi koja sa bavi štetnošću prekomjerne upotrebe informacionih tehnologija kod djece je odavno uveden pojam ekranizam, koji podsjeća na autizam. Djeca slobodno vrijeme provode pre ekranom umjesto s vršnjacima. Takva djeca ne mogu da razumiju svoju emociju, ali ni tuđe osjećaje, pa se veoma često u ranoj fazi života, uglavnom u tinejdžerskoj, razvijaju anksioznost i depresija – kaže za Srpskainfo psiholog Slađana Cvjetković.

Ona navodi da joj često roditelji koji prema djeci imaju restriktivne mjere u pogledu telefona postavljaju pitanje kako da se izbore sa pritiscima okoline i vlastite djece.

– Dovoljno je da svaki roditelj krene od sebe; neka sam sebe prekontroliše koliko vremena provodi na telefonu u kući. Djetetu treba dati primjer i objasniti posljedice štetnosti, te bar sat i po-dva sata pred spavanje imati zajedničko vrijeme kroz razgovor s djecom – poručuje Cvjetkovićeva i napominje da nikako djeci ne treba dozvoliti da idu u krevet s telefonom u ruci.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services