Zastava Albanije na vratima Hrama Hrista Spasitelja u Prištini

Kako navodi RTS, zastava je primijećena danas, a u tom trenutu nije bilo policije kod hrama.

Hram Hrista Spasitelja u Prištini, u kojem je zabranjeno bogosluženje, više puta je skrnavljen.

Gradnja Hrama počela je 1992. godine, a grubi radovi završeni su 1998. godine.

Nakon postavljanja pozlaćenog krsta na centralnoj kupoli, sukobi na KiM stopirali su dovršetak hrama.

Poslijeratne albanske vlasti na KiM tvrde da je hram podignut nelegalno i na zemljištu koje navodno ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prištini.

Prije nekoliko godina na prostoru oko Hrama organizovano je forenzičko ispitivanje terena u potrazi za, kako se sumnjalo, pokopanim Albancima ubijenim tokom sukoba na KiM.

Pretragom više lokacija oko crkve nisu pronađeni nikakvi tragovi ljudskih tijela.

Pala kriminalna grupa, kokain iz Srbije rasturali po Hrvatskoj

Radi se, kako se nezvanično saznaje, o tri organizovane grupe koje su se bavile preprodajom droge i duvana, a osim u Hrvatskoj djelovali su i u inostranstvu, piše Jutarnji list.

– Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske provode realizaciju operativne akcije u saradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU virovitičko-podravske, PU vukovarsko-srijemske i PU požeško-slavonske, a u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. U toku su hapšenja više desetina osoba i sprovođenje dokaznih radnji zbog sumnje da su počinili krivična djela nedozvoljene trgovine u okviru zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. U akciji učestvuje oko 150 policijskih službenika iz kriminalističke i temeljne policije, kao i iz jedinica specijalne i interventne policije. Operativna akcija rezultat je višemjesečnog rada PU osječko-baranjske – izvijestili su iz PU osječko-baranjske.

Juče tokom poslijepodneva uhapšeni su iz policije dovođeni na saslušanje u osječki USKOK, nakon čega će biti poznato protiv koliko će osoba biti podnesene krivične prijave, odnosno prijedlozi za određivanje istražnog zatvora. Među njima i jedan koji je već u zatvoru, u kom se nalazi odnedavno, ali zbog nekog drugog krivičnog djela, piše Jutarnji list.

Prema nezvaničnim informacijama deo uhapšenih sumnjiči se za ilegalan unos kokaina iz Srbije, koji su preprodavali u Osijeku, Vinkovcima, Đakovu, Zagrebu… Zanimljivo je kako je jedan od njih hapšen u junu, na auto-putu Slavonika kod izlaza Đakovo, s pola kilograma kokaina ispod suvozačevog sjedišta.

Za ovu akciju Županijski sud u Osijeku izdao je brojne naloge za pretres domova i drugih prostorija osumnjičenih osoba, piše Jutarnji list.

Vučić o spoljnoj politici Srbije i uvođenju sankcija Rusiji “ Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu i reći ćemo zašto ne možemo“

Na pitanje o tome da li je 2024. godina krajnji rok za konačni sporazum Beograda i Prištine kako se pominje, Vučić je rekao da je mnogo kraći rok koji je njemu naveden.

– Meni nisu rekli 2024, meni su pominjali nešto mnogo manje, i to u nedeljama, čak ni u mjesecima, oni sa kojima sam razgovarao –  izjavio je Vučić prilikom obilježavanja 20 godina od osnivanja Bezbjednosno-informativne agencije.

Govoreći o eventualnom uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao.

– Dokle god budemo mogli da izdržimo a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne i državne interese vodićemo politiku ustanovljenu zaključkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu i reći ćemo zašto ne možemo, poručio je Vučić.

Kazao je da Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, piše Blic.

Vučić je pročitao zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost u kojem se naglašava da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope, te da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim državama, a Ruse i Ukrajince bratskim narodima.

Vučić razgovarao sa Blinkenom: Teme sastanka Kosovo i odnos Srbije prema Rusiji

Vučić i Blinken razmijenili su mišljenja o Kosovu i Metohiji, odnosno o želji SAD da se u najkraćem roku postigne rješenje o tom pitanju, o odnosu Srbije prema Rusiji i o diversifikaciji energetskih izvora Srbije, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Blinken je upoznao Vučića sa neophodnošću brzog postizanja sporazuma sa Prištinom, a Vučić je iznio stavove Srbije.

Žena (27) pronađena mrtva, sa povezom preko usta

Nju je policija zatekla mrtvu s teškim povredama glave i povezima preko usta i nosa pošto je prethodno pozvana Hitna pomoć mogla samo da konstatuje smrt. Ljekari su potom zatražili asistenciju policije koja je potom obavila uviđaj.

Prema prvim informacijama, riječ je o slučaju porodičnog nasilja koje je okončano ubistvom i hapšenjem osumnjičenog – muža (33).

Komšije su rekle da je ona u stanu živjela s mužem i djecom.

U trenutku dolaska policije stan je bio prazan, u njemu nisu zatekli ni muža ni djecu. Međutim, nešto kasnije muž se pojavio na mjestu ubistva i odmah je priveden kao osumnjičeni poslije čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Kako se saznaje, oni su tu živjeli neprijavljeno. Privedeni muž poreklom je iz Bujanovca, piše Kurir.

Roditelji u Srbiji sami mole škole da ukinu mobilne

Čak pet osnovnih škola iz različitih delova Srbije nedavno se pohvalilo da su ukinuli mobilne telefone.

Pored osnovnih škola „Dositej Obradović“ u Požarevcu„Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju„Branko Radičević“ iz sela Uljma kod Vršcajoš dve škole su odlučile da primene mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u svojim prostorijama. U pitanju su Osnovne škole „Dragan Lukić“ na Novom Beogradu i „Aksentije Maksimović“ u selu Dolovo.

Ono što im je svima zajedničko je da je inicijativa za ukidanje telefona krenula od samih roditelja. Kako u OŠ „Dragan Lukić“ kažu za Telegraf.rs, roditelji su svesni da njihova deca zloupotrebljavaju ove uređaje, da snimaju jedni druge i to potom kače na društvene mreže.

– Zabranu korišćenja telefona u školi pokrenuli su roditelji na sednici Saveta roditelja 23. juna. godine. Razgovarano je o upotrebi telefona u školi, gde su roditelji upoznati sa činjenicama da učenici koriste telefon za vreme nastave, da ga zloupotrebljavaju prilikom provere znanja, da igraju igrice u toaletu za vreme časa, da snimaju jedni druge i snimke dele po društvenim mrežama. Roditelji su se takođe žalili na zloupotrebe telefona, snimanja, diskriminaciju i uznemiravanje na đačkim grupama. Nakon razmene mišljenja, roditelji su doneli jednoglasnu odluku da se predloži zabrana korišćenja telefona u školi – objašnjavaju u ovoj školi.

Nastavničko veće je podržalo predlog roditelja. A potom je razmatrano i kako to da  se sprovede u delo. Jedan od modela je ostavljanje telefona u kutije na prvom času. Drugi model je da učenici isključe telefone kada uđu u školu, drže ih u torbama i uključuju kada pođu kući.

– Dogovoreno je da u početku primenjujemo drugi model i ispratimo poštovanje odluke o nekorišćenju telefona, pa da u narednom periodu korigujemo nedostatke ili pređemo na model ostavljanja telefona u kutije – navode u školi.

Inače, korišćenje telefona na času podleže sankcijama, spada u lakšu povredu obaveza učenika, i podleže vaspitnim merama. S druge strane, zloupotreba telefona u cilju prevare na kontrolnom zadatku spada u teže povrede obaveze učenika, za koje je predviđeno pokretanje disciplinskog postupka i izricanje vaspitno-disciplinskih mera – ukori direktora i nastavničkog veća.

– Dogovoreno je da sve hitne i bitne pozive u toku nastave učenici mogu da obave sa telefona odeljenjskog starešine, direktora ili pomoćnika direktora. Sve poruke koje roditelji imaju za decu, biće prikazane čim uključe telefon – kažu u OŠ „Dragan Lukić“.

Sve ove mere, dodaju, su najavljene u najboljem interesu učenika jer su i nastavnici, a i roditelji, ustanovili da učenici previše vremena provode koristeći telefon u različite svrhe.

– Na velikom odmoru vidimo učenike kako svako gleda u svoj telefon, eventualno da dvoje gleda u isti, umesto da ovaj najlepši period u životu, provedu u druženju, igri i zabavi. Takođe snimanje učenika u različitim situacijama, objavljivanje snimaka na društvenim mrežama, „izbacivanje“ učenika iz raznih virtuelnih grupa je problem koji spada u digitalno nasilje, koji u ovim najosetljivijim godinama ostavlja posledice na njihovu psihu – piše u saopštenju ove škole.

I osnovna škola „Aksentije Maksimović“ u selu Dolovo, donela je ovu meru i ona je prema rečima jednog od roditelja đaka imala pozitivan efekat.

– Moja ćerka je četvrti razred, a sin mi je drugi. Prošle godine je bilo zabranjeno nošenje telefona, dok su za pametne satove neki učitelji bili blaži pa su deca nosila. Ove godine, kad konkretno nismo dobili obaveštenje da je zabranjeno, ali svakako ne dajem deci da nose telefone. Satiće nose, ali ih drže u rancu, jer moram da se čujem sa njima – kaže Ivana Ivković, majka dva školaraca iz Dolova.

Kako i sama kaže, to je po njoj dobra odluka da deca ne nose mobilne telefone u školu jer oni deci odvlače pažnju od učenja.

– Smatram da je to ispravna odluka, satovi su mi donekle dobra opcija, ali telefon nikako. Moja ćerka ima telefon, dok sin nema i neće ga skoro dobiti. Mislim da je to za decu jako loše, jer im odvlači pažnju od učenja, a znamo zbog čega se ide u školu. Kao roditelj, mogu da kažem da nisam srećna zbog ovolike količine digitalizacije, jer gledam decu koja su konstantno na telefonima, tabletama i računarima što je za njih jako loše – kaže majka Ivana.

Podsetimo, u martu mesecu prokupačka Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ zabranila je držanje mobilnih telefona tokom nastave.

Direktorka škole Vesna Todorović izjavila je tada za naš portal da je sama inicijativa potekla od odeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

– Ja kao direktorka, zajedno sa nastavnicima, skretala sam pažnju da se deca oglušuju o to pravilo. To u kodeksu jasno piše: „zabranjena upotreba mobilnih telefona, sem u edukativne svrhe“. Problem je u tome što danas svi koriste društvene mreže i što deca to zloupotrebljavaju, snimaju svašta i kače neprimereni sadržaj na njima. Pošto smo došli do takvih snimaka koje su objavljivala deca, doneli smo odluku da deca mogu da koriste mobilne telefone samo u edukativne svrhe – izjavila je Vesna Todorović.

Takođe, istog meseca, đacima Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu zabranjeno je da koriste mobilne telefone u školi.

Da iznenađenje bude veće, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan – ispričala nam je tada direktorka Ivana Joksimović.

Prošle nedelje i Osnovna škola „Branko Radičević“ iz sela Uljma kod Vršca uvela je ovu meru.

Horor u Hrvatskoj: Podvodio suprugu u poodmakloj trudnoći

Muškarac iz Zagreba juče je proglašen krivim zbog silovanja i tjeranja na prostituciju svoje tada trudne supruge.

Njemu je Županijski sud u Zagrebu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest i po godina.

Naime, on je bio osuđen u novembru 2017. na deset mjeseci zatvora.

Kako je djela za koja je sada nepravomoćno osuđen počinio tokom perioda uslovne kazne, sud mu je opozvao uslovnu kaznu i tu kaznu je uračunao tokom odmjeravanja jedinstvene.

Na izricanje presude 38-godišnjak nije došao. Kako mu je izrečena kazna zatvora koja je viša od pet godina određen mu je istražni zatvor do pravosnažnosti presude.

Sud je ukinuo i mjere opreza koje je imao, redovno javljanje policijskoj stanici, zabranu približavanja žrtvi na manje od 300 metara i zabranu kontaktiranja žrtve.

U kaznu će mu uračunati i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od hapšenja u oktobru 2019. do novembra 2021. godine.

On se tereti da je u svjesnom stanju njegovu suprugu u odmakloj trudnoći tražio da popije lijek za anksioznost i nesanicu uz pivo što je ona odbila.

Potom joj je stavio nož pod grlo i zaprijetio da će je ubiti, raskomadati i izvaditi joj dijete iz stomaka ako to ne učini.

U strahu za svoj i život svog nerođenog djeteta nesrećna žena je na to pristala nakon čega je u stan doveo nepoznatog muškarca, koji ju je silovao, piše 24 sata.hr.

Supruzi je dovodio i druge nepoznate muškarce te ju prisiljavao da s njima ima polne odnose za novac.

Uvjeravao ju je da je za novac angažovao ljude koji će je braniti od njenog bivšeg dečka i mafijaša, te da to mora da plati seksualnim uslugama s nepoznatim muškarcima.

Ta agonija trajala od marta do maja 2019. godine u stanovima u kojima su zajedno živjeli u nekoliko gradova.

Tih je muškaraca bilo više, a jedan od njih bio je nasilan što je žrtva htjela da prijavi policiji.

On joj međutim, to nije dozvolio govoreći da će on to da riješi. Jednom joj je naredio da se skine i pokrije glavu plašeći je prjetnjama da će neko doći i ubiti je, a nakon što je poslušala, došao je nepoznati muškarac i seksualno je iskoristio.

Žrtva zlostavljača nije odmah prijavila jer je bila u strahu za sebe i život svog deteta, a zbog proživljenih trauma razvila je PTSP, prenosi Telegraf.

Ana Brnabić u posjeti KiM

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi danas u jednodnevnoj posjeti Kosovu i Metohiji.

To je njena prva posjeta južnoj pokrajini od 2017. godine, kada je prvi put izabrana za premijerku.

Brnabić će tokom posjete obići Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić.

Zajedno sa premijerkom u posjeti su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Brnabić će u Kosovskoj Mitrovici obići prvi multimedijalni centar na sjeveru Kosova i Metohije i Duhovnu akademiju, poslije čega je predviđena posjeta manastiru Banjska, u opštini Zvečan.

Poslije toga, u opštini Leposavić, predsjednica Vlade Srbije će posjetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću izgrađenu sredstvima Vlade Srbije, a preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Premijerka će posjetu Kosovu i Metohiji završiti u opštini Leposavić, gdje će obići porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Posjeta premijerke Kosovu i Metohiji najavljena je u četvrtak, 1. septembra, u skladu sa Sporazumom o zvaničnim posjetama, saopštila je ranije Vlada Srbije.

Kako se navodi, posjeta ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na Kosmetu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da predstojeća posjeta Brnabić KiM za Srbe u južnoj pokrajini ima posebnu težinu i značenje, jer pokazuje da je njihova država uvijek uz njih.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kaže da posjeta premijerke Kosovu i Metohiji šalje jasnu poruku da je Srbija opredijeljena za mir i stabilnost, ali i opstanak i ostanak na tim prostorima.

Rakić je za RTS rekao da dolazak Brnabić na Kosovo i Metohiju znači mnogo svim Srbima na tim prostorima, a potpredsjednik Srpske liste Igor Simić ocijenio je da nema boljeg trenutka za posjetu premijerke Kosovu i Metohiji.

Simić je za Tanjug rekao da dolazak predsjednice Vlade ima značaj prije svega zbog velikog broja projekata koji, kako navodi, znače život za Srbe na KiM, a realizuju se zahvaljujući Vladi Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević rekao je za Tanjug da je posjeta premijerke važna, ne samo za građane Kosovske Mitrovice, već i za sve Srbe na KiM, kao i da očekuje da veliki broj Srba sa KiM danas pozdravi premijerku u njenoj prvoj posjeti južnoj pokrajini od 2017. godine.

Beživotno tijelo žene doplutalo do obale

Beživotno tijelo žene pronađeno je u subotu oko 16 časova na plaži u naselju Donja Lastva u Tivtu.

Prema tvrdnjama očevidaca, nošeno talasima i strujom koji su ga donijeli u blizinu obale, tijelo je plutalo leđima okrenuto prema površini vode, sa glavom ispod nivoa mora.

Ljudi koji su se zatekli na plaži su pomislili da je nekom od kupača pozlilo i pohitali su u pomoć. Međutim, žena već tada nije davala znake života pa su uzaludni bili napori spasilaca koji su je izvukli iz mora na obalu i pokušali da je reanimiraju, prenose Vijesti.

Prema nezvaničnim informacijama, na glavi preminule žene primijećena je veća rana.

U udesu povrijeđene četiri osobe

Četiri osobe su povrijeđene prilikom sudara koji se sinoć dogodio u Bulevaru Milutina Milankovica oko 23 časova.

Do nesreće je došlo kada je mladić, koji je upravljao automobilom marke “citroen”, izgubio kontrolu i zakucao se u banderu, piše iznad snimka objavljenog na Instagram stranici “Moj Beograd”.

U vozilu su bile četiri osobe, a njihovo stanje nije poznato.

Na licu mjesta nalazila se policija, Hitna pomoć i vatrogasci.

Isplivali jezivi detalji o SILOVANOJ MALOLJETNICI u Prištini

Novi detalji pokazuju užas kroz koji je prošla 11-godišnja devojčica, za koju se tvrdi da je u jednom danu pretrpjela šest silovanja i polni odnos.

Utužilačkom dosijeu do kog je došao Kallxo stoji da su šestorica osumnjičenih u jednom danu navodno silovali i imali odnose sa maloljetnicom u različitim motelima, prenosi Kossev.

Događaj se, kako se navodi, dogodio još 21. juna ove godine, kada su osumnjičeni, neki od njih, odlučili da maloljetnicu upoznaju jedno sa drugim, a navedene osumnjičene radnje nad njom su vršene od ranog jutra.

Policija je juče uhapsila šest osoba u vezi sa sumnjom za trgovinu maloletnom osobom koju je prošle nedelje navodno silovalo još pet osoba.

Ukupno je do sada uhapšeno 11 u vezi sa slučajem ove 11-godišnjakinje i to u dva odvojena slučaja.

U drugom dosijeu, za slučaj silovanja i seksualnih usluga koje su se navodno dogodile u junu, govori se o uhapšenima sa inicijalima D. R. (23), G. S. (25), B. S. (26), F. S. (22), M. S. (22), i M. R. (21).

Silovao je i odveo u motel

Ova šestorica osumnjičenih terete se za trgovinu ljudima, seksualne usluge i silovanje 11-godišnje devojčice.

Prema tužilačkom spisu, okrivljeni D. R, star 23 godine, osumnjičen je da je 21. juna 2022. godine oko 8 sati, protiv njene volje, izvršio polni odnos sa 11-godišnjom djevojčicom. Ovaj 23-godišnjak je stupio u kontakt sa 11-godišnjakinjom preko društvene mreže Viber, imali su sastanak na jednoj lokaciji u Prištini, a zatim je uzeo 11-godišnjakinju i poslao je u motel iako je znao da je maloljetna žrtva imala polni odnos sa njim.

Istu osobu tužilaštvo sumnjiči da je počinilo krivično djelo silovanje. Za D. R. pored sumnje za silovanje, tužilaštvo tvrdi da je isto lice nakon polnog odnosa sa 11-godišnjom devojčicom, dogovorio sastanak žrtve, sa drugim licima B. S. i G. S. radi njene dalje seksualne eksploatacije. D. R. je osumnjičen i za trgovinu ljudima.

Osumnjičeni G. S. i B. S. terete se da su 21. juna 2022. godine seksualno iskorišćavali maloljetnicu, isti su poslali maloljetnicu u motel gdje su sa njom imali polne odnose. Ovi muškarci, stari 25, odnosno 26 godina, osumnjičeni su za seksualnu trgovinu ljudima.

Okrivljeni F. S. osumnjičen je da je istog dana izvršio obljubu nad maloljetnicom u motelu. Prvo iz dosijea tužilaštva proizilazi da je dvadesetdvogodišnjak sa 11-godišnjakom stupio u kontakt preko društvenih mreža, a zatim su se upoznali i nastavili u motelu.

Napastvovanje i trgovina ljudima

Dvadesetdvogodišnjak je osumnjičen za krivično djelo silovanje. Tužilaštvo je istu osobu teretilo za sumnju za trgovinu ljudima, jer se sumnja da je ista osoba upriličila jedanaestogodišnjakinji sastanak sa drugim osobama radi seksualne usluge.

Okrivljeni M. R. osumnjičen je da je seksualno iskorišćavao maloljetnicu dok je sa žrtvom stupio u kontakt preko F. S.

Dvadesetjednogodišnji M. R. osumnjičen je za pružanje seksualnih usluga žrtve i trgovine ljudima, kao i za krivično delo silovanja. M. R. se sa žrtvom sreo u Prištini, a potom otišao u motel, gdje se sumnjiči da je izvršio krivično djelo silovanje.

U slučaju 11-godišnjakinje već ima dva slučaja koji će biti posebno istraženi. J

edan slučaj koji se navodno dogodio 27. avgusta, gde je 5 osoba uhapšeno i poslato u pritvor zbog silovanja koje se navodno dogodilo u Prištini, i drugi slučaj koji se navodno dogodio 21. juna, gdje je već uhapšeno šest osoba, prenosi Blic.

Vučić sa Pahorom o evrointegracijama, Kosovu i sankcijama Rusiji

Zamolio sam Boruta Pahora da se u okviru Evropske unije (EU) založi da i Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu ili za uvezenu struju, ili za jedan dio podrške električne energije.

Rekao je ovo danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, u okviru priprema za predstojeći samit Brdo-Brioni.

– Razgovarali smo i o tome šta bi trebalo, kako i na koji način da usvojimo dokument u procesu Brdo-Brioni, a koji se tiče se regionalnih pitanja. Upoznao sam ga sa dešavanjima oko Prištine, imamo različite stavove po pitanju statusa Prištine, ali uvijek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir – rekao je Vučić.

Najavio je da će Srbija i Slovenija preći dvije milijarde evra trgovinske razmjene.

– Izuzetno sam zadovoljan i to govori dosta o našim odnosima. Taj pozitivan trend može samo da se nastavi. Ključno pitanje je veza između energetske krize i dodatnih politički problema, i trudimo se da izbjegnemo savršenu oluju. Razgovarali smo i o sveukupnoj atmosferi, o tome kako koja zemlja dočekuje zimu, kakva je energetska situacija i šta možemo jedno drugom da pomognemo – rekao je Vučić.

“Priština da ispuni obaveze”

Slovenački predsjednik rekao je da je potrebna veća volja Brisela da brže uključuje Zapadni Balkan u proces EU.

Osvrnuo se i na situaciju sa Kosovom, dodavši da je Priština prihvatila obaveze koje mora da ispuni, uključujući i ZSO.

Upitan o uvođenju sankcijama Rusiji, Pahor je rekao da bi želio da sve države koje žele u EU podrže sankcije Unije, i da bi to bila potvrda vjerodostojnosti njihove politike.

– Ne podržavam odluku, ali je razumijem. To bi doprinijelo odluci Brisela da brže uključuje zemlje Zapadnog Balkana – rekao je Pahor.

Na to se nadovezao Vučić, koji je rekao da Srbija ima obavezu da se priključi spoljnoj politici neposredno pred članstvo.

– Još nas niko nije obavijestio da smo pred članstvom – naveo je on.

Kazao je i da “Rusija nije prekšila teritorijalni integritet Srbije, ali Slovenija jeste.

– Stavite se u našu poziciju. Kako da objasnim narodu da uvodimo sankcije protiv Rusije, a ne protiv Slovenije. Rusija nije prekšila teritorijalni integritet, a Rusija jeste. Mogao sam da navedem i neku drugu zemlju, Ameriku, Njemačku, Francusku… Moje pitanje je kako podržavaju terirtoraijalni integritet Ukrajine, a nisu Srbije – naveo je Vučić.

Podrška “Otvorenom Balkanu”

Pahor je rekao da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”.

– Mislim da je moguće da se završe pristupni pregovori regiona, da do kraja nedjelje BiH dobije status kandidata, i da se završi pitanje vizne liberalizacije. Nije tajna da podržavam “Otvoreni Balkan”, i na tome čestitam predsjedniku Vučiću i njegovim kolegama. Nema dovoljno takvih inicijativa – kazao je Pahor.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao i da su zabilježena samo dva slučaja da su Srbi sa Kosova prihvatili da uzmu kosovske tablice.

– Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promijeni tablice, jedan je zaposlen u prištinskim instituicijama, a drugi nije. Tako da im dobro ide. Ima ukupno 7.500 tablica ljudi koji tamo žive. Očekujem da će ih biti 200 – kazao je Vučić.

Osvrnuo se i na medijske navode da se Beogradu i Prištini nudi model dvije Njemačke.

– Meni niko nije došao ni sa kakvim rješenjima. Niko mi nije spomenuo Ketrin Ešton, ni planove. Ako mogu to bez Srbije da riješe, hajde da vidim kako će. Ešton je bila korektna žena kada je radila taj posao, ali nas niko ništa nije obavijestio – kazao je Vučić.

Vučić i Pahor su se danas ranije sastanali u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, a Vučić je domaćin Pahoru, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni.

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, piše Blic.

Kako se zaštititi od prevara prilikom kupovine drva

Grejna sezona se bliži, a mnogi koji sami obezbjeđuju sirovine za ogrev se preračunavaju šta im se najviše isplati da koriste ove zime. Najjeftinije se grijati na drva, ali u doba inflacije i to je znatno skuplje nego prethodnih godina. Ljudi se susreću sa krađom tj. manjom kubikažom od one koja je naplaćena.

– Početkom godine mnogi su kupovali ogrev, neki i duple mjere, zato je došlo do skoka cijena, pa kubik drva u Beogradu košta više od 100 evra. U Valjevu je između devet i deset hiljada dinara. Rješenje je povećati ponudu, ima državnih šuma koje niko ne koristi i onih u kojima ima mnogo otpada koji može da se iskoristi za ogrev – objasnio je jedan inženjer šumarstva.

Prema njegovim riječima, prodavci drva iz kolubarskog kraja gdje je dosta šuma u privatnom vlasništvu i ne kriju da najviše zarađuju na krađi.

– Šema je razrađena, natovare kamion ili traktorsku prikolicu i drva izukrštaju tako da dolje ostanu praznine. Kupac plaća vazduh. Što je drvo sitnije, krađa je veća. Često se kupi 10 kubika, a ispostavi se da ima osam – objasnio je on.

Postoje dva načina da se građani zaštite

– Ne plaćajte drva prije nego što vam ih dovezu kući, pred vama slože i izmjere. I obavezno tražite papir o porijeklu, jer može da se desi da vam u dvorište dođe republička sanitarna komisija ili patrola MUP i ako nemate taj dokument, oduzme drva. To je po zakonu – naveo je Tomić.

On je dodao da su inspekcije češće poslednjih mjeseci otkad su i vrtoglavo porasle cijne čvrstog ogreva.

– Stalno pričamo o uređenju tržišta peleta, a zaboravljamo da se njim grije srednja klasa. Sirotinja nije uradila instalacije za pelet, ona i dalje loži drvo –  istakao je on.

Tomić je ukazao i na sve češće krađe cijelih šuma od strane organizovanih šumokradica koji su prava mafija.

– Jedan naš Valjevac htio je da ih prijavi policiji, ali su mu rekli da pazi šta radi, jer ima djecu. I čovjek je odustao. Problem je i što je jako teško dokazati krađu, jer je obično riječ o šumama u nenaseljenim mjestima, nema svjedoka. Seljaci koji nešto i vide, takođe se plaše. Uz to, treba platiti geometra koji bi izmjerio šumu, a to košta -rekao je on.

Prema njegovim riječima, u Srbiji je od ukupne površine pod šumom, oko polovina u privatnom vlasništvu, piše Alo.

– Ali, to su podaci iz katastra, stanje na terenu je drugačije. Ima slučajeva da je upisana šuma a riječ je o livadi, i obrnuto. Vlasnici šuma najčešće drvo prodaju na panju prekupcima, švercerima, organizovanim grupama. Prodaja obično ide napola, ali vlasnici teško dobiju i treći dio. Veći dio vlasnika i ne zna gdje im je šuma. Prisutne su i organizovane krađe, a vlasnici i ne smiju da prijave krađu jer se plaše od povezanih, organizovanih šumokradica – zaključio je on.

Pobjednici izbora ponovo udruženi protiv Đukanovića

Predstavnici stranaka koje su sabrale ukupno 41 poslanika obavezali su se da da za 15 dana izaberu novo rukovodstvo Skupštine i izvršnu vlast. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, po izlasku iz skupštinskog „belog salona“, gdje je održan sastanak predstavnika „antiđukanovićevskih“ stranaka prenio je javnosti „dobru vijest“.

– Dogovorili smo se! Parlamentarna većina iz 2020. opet je zajedno – kazao je Mandić i nastavio:

– Obavještavamo i predsjednika države da parlamentarna većina postoji i da je riješena da sastavi novu vladu. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili su svoje potpise na sporazum. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi. Narednih dana krećemo u definisanje ostalih elemenata kao što su izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade – kazao je Mandić.

Jučerašnji dogovor stranaka koje su u tri kolone prije tačno dvije godine zbacile režim oličen u Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića označio je novu prekretnicu u crnogorskoj politici. Potpisnici sporazuma aktuelni trenutak najčešće opisuju kao „resetovanje“ odnosa i stavljanje „ad akta“ starih nesuglasica i optužbi, zarad zajedničkih ciljeva i opštih interesa. A to su, najprije, sprečavanje povratka DPS u poziciju da odlučuje i kadrira i obračun sa kriminalom i korupcijom. Ipak, otvorenih pitanja nije malo. Jedno od najvećih koje je već juče je otvoreno jeste ličnost koja bi trebalo da bude na čelu parlamenta.

Generalni sekretar GP URA, bivšeg vicepremijera i premijera Dritana Abazovića, Zoran Mikić uveren je da je ovim dokumentom postignut „načelni sporazum“.

– Sve ono što smo se danas dogovorili pada u vodu ako predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) bude smenjena. Očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da što pre dođemo do termina za održavanje izbora, kao i da se, pre toga, dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda.

URA je jasno istakla zahtev da se povuče inicijativa za smenu šefice parlamenta, koju su sa potpisima 31 poslanika podneli poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore, a koja je bila na redu jučerašnje sednice Skupštine.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je da dogovoreni proces počinje „koliko sutra“.

– U ovom sporazumu postoje vrlo jasni i precizni koraci koji će dovesti do formiranja nove-stare većine. Nadamo se da neće biti iznenađenja – kazao je Danilović.

Momo Koprivica, poslanik Demokrata – stranke na kojoj je povodom rušenja Abazovićevog kabineta prethodnih nedelja bio fokus crnogorske javnosti – istakao je da je sporazum „trijumf politike njihove partije i snaga koje su istrajale na odbrani narodne volje“.

– Ovo je pobjeda onih 208.000 građana koji su podržali da se smijeni režim koji je vladao Crnom Gorom tri decenije. Nijedna fotelja nije važnija od ovog sporazuma. Ne verujemo da je to bilo kome cilj. Tražimo da se sporazum primijeni sasvim – poručio je Koprivica.
Premijer Abazović, koji je boravio u Beogradu na skupu inicijative „Otvoreni Balkan“, poručio je da je on predsednik Vlade koji donosi teške odluke, i da će to tako biti i ako ostane na čelu izvršne vlasti.

Potpisivanje Temeljnog ugovora je važna stvar za pomirenje u Crnoj Gori pre svega, ali i u regionu. Idemo dalje. Ako postoji većina da ostanem premijer biće dobro, u suprotnom nastaviću svoju viziju sa neke druge pozicije – poručio je Abazović.

On je u Beogradu dobio pohvalu srpskog predsednika Aleksandra Vučića za hrabrost da donosi teške odluke, ocjenjujući da „100 dana Abazovićeve vlade može da kaže više nego njegovi prethodnici za decenije“.

– Moja je obaveza da mu se javno zahvalim, iako mu to neće pomoći u Crnoj Gori, naprotiv – kazao je Vučić.

Abazovićev učinak na mjestu šefa crnogorske vlade inspirisao je i njegovog albanskog kolegu Edija Ramu koji je prokomentarisao da će mnogi zažaliti što su Abazovića izbacivali iz vlasti.

Na društvenim mrežama objavljene fotografije mladića koji su satima silovali djevojčicu u Prištini

Bijes, nemoć, tuga. To je ono što ostaje poslije grupnog silovanja djevojčice u parku u Prištini. Petorica monstruma iživljavala su se nad djevojčicom više od 7 sati, prve su nezvanične informacije o ovom hororu, koji je podstakao ljude u Prištini na masovne proteste.

Uutorak je uhapšen i peti osumnjičeni za silovanje, trojica su maloletnici. Zbog sumnje da su sedam sati silovali djevojčicu (11) u Prištini su prethodno uhapšeni Ekrem R. (26), njegov brat G.R. (16) , G.J. i Dž.S, kao i Š.K, i nakon hapšenja njima je određen pritvor.

Samedin Mehmeti, direktor policije u Prištini podneo je ostavku na tu dužnost zbog slučaja silovanja, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Odeljenje za teška krivična djela Osnovnog suda u Prištini odredilo je meru pritvora u trajanju od 30 dana za petoricu osumnjičenih, prenosi Blic.

Društvene mreže su se usijale, a ljudi dijele slike zločinaca, i traže, danas izgleda najskuplju reč – pravdu.

Silovatelji imaju ime, imaju i lica – poručuju ogorčeni korisnici društvenih mreža.

„Treba da vjerujemo u svoje potencijale“ Vučić poručio da je vrijeme je da Balkanci prestanu da potcjenjuju sebe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je krajnje vrijeme da ljudi sa zapadnog Balkana prestanu da potcjenjuju sebe i misle da su niža rasa i niža bića i neko ko je uspješan samo ako služi nekom drugom ili mu se pridružuje.

Ne vjerujemo u sebe decenijama, a treba da budemo svoji i vjerujemo u sebe i svoje potencijale – rekao je Vučić na konferenciji za novinare po završetku samita “Otvoreni Balkan” u Beogradu.

On je ocijenio da samit lidera “Otvorenog Balkana” i međunarodni sajam vina, koji je otvoren juče u Beogradu, pokazuju koliko ljudi sa ovih prostora mogu da budu uspješni kada vjeruju u sebe i kada u ostvarenju ciljeva uključe sve svoje potencijale.

– Ova ideja (`Otvoreni Balkan`) je najbolja, jer je rođena na Balkanu. Stvorili su je narodi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije i mi je osjećamo kao svoju šansu – istakao je Vučić.

Govoreći o kritikama na račun regionalnog samita i prisustva šefova diplomatija Turske i Mađarske na skupu u Beogradu, Vučić je pitao zašto bi se Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana odricale prijateljstva sa Turcima i Mađarima, koji su Srbima u svemu pomogli.

– Mi jesmo na evropskom putu i nastavićemo sa integracijama, ali nećemo da siječemo sebi nogu da bi nas neko pomilovao po glavi i rekao kako smo dobri i fini – naglasio je Vučić.

Izvor: SRNA

Pao dogovor u CG: Pobjednička koalicija iz avgusta 2020. ponovo zajedno – potpisan sporazum

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. potpisala je sporazum i formiraće novu Vladu Crne Gore, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je parlamentarna većina koja je pobedila 30. avgusta 2020. godine ponovo zajedno. Sastanak je organizovan na inicijativu Demokratskog fronta.

„Evo ga politički sporazum. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili su svoje potpise. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi“, kazao je Mandić.

„Desilo se ono što su mnogi sumnjali. Koristeći dobru atmosferu i pronalazeći sve ono zajedničko danas smo uspeli da se lako dogovorimo. Narednih dana krećemo u razgovore da definišemo sve elemente. Postoji parlamentarna većina koja će za rezultat imati novu vladu“, kazao je Mandić.

On je kazao da je princip koji prihvataju to da ne traže ništa osim onoga što im je narod dao.

Ocjenjujući dogovor stranake „stare“ većine kao dobru vijest, Mandić je rekao da je ovo i prilika da „obavijestimo i predsjednika države i međunarodnu javnost da postoji parlamentarna većina koja će imati novu Vladu Crne Gore.

On je pokazao politički sporazum i istakao da su predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili svoje potpise.

„Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi“, poručio je Mandić, prenijeli su podgorički mediji.

Istakao je da ciljevi ostaju borba protiv korupcije i kriminala i posvećenost evropskim integracijama.

Sastanak predstavnika stranaka „stare“ većine održan je neposredno uoči vanredne sednice Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu je inicijativa za smjenu predsjednice Danijele Ðurović.

Sastanak je trajao duže od predviđenog, pa je sednica Skupštine koja je bila zakazana za podne počela sa gotovo tri sata zakašnjenja.

Nova vlada zamijeniće vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta.

Generalni sekretar GP URA Zoran Mikić kazao je da je postignuta „jedna vrsta načelnog sporazuma“.

„Sve ovo što smo se danas dogovorili pada u vodu ako se smijeni predsjednica Skupštine. Mi očekujemo od svih subjekata da se ponašaju odgovorno. Očekujemo da što pre dođemo do termina za održavanje izbora, a pre toga da se dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda. Očekujemo da oni koji su podnijeli inicijativu za smjenu Đurović to povuku“, rekao je Mikić.

Potpisan politički sporazum

Stara parlamentarna većina danas je na sastanku u Skupštini potpisala politički sporazum u kojem piše da Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama.

U sporazumu koji je dostavio Demokratski front, a koji su lideri partija potpisali danas navodi se da su ciljevi sljedeći:

– Eliminacija svake mogućnosti povratka DPS-a na vlast u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima.

– Vlada i parlamentarna većina kao apsolutni prioritet u fokus svoga rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.

– Vlada i skupštinska većina sprovešče izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku.

– Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominantno na socioekonomsim temama.

– Zajednički pristup rješavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.

– Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnog saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza.

– Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identiteska pitanja koja dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima.

Izvor: VIJESTI

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services