Povodom dana ratnih vojnih invalida

Ratni vojni invalidi: Oslobodite nas plaćanja lijekova

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske uvijek polazi od toga da na prvom mjestu svima uvijek mora da bude očuvanje i zaštita Republike Srpske, poručio je danas u Rogatici predsjednik ovog saveza Dragan Vrhovac.


Ratni vojni invalidi: Oslobodite nas plaćanja lijekova
Foto: printskrin Jutjub RTRS

Ako mi ne zaštitimo i nemamo Republiku Srpsku naša prava ne vrijede ničemu, da su ne znam kako dobra rekao je Vrhovac na centralnom skupu povodom obilježavanja 10. septembra – Dana ratnih vojnih invalida Srpske i istakao da je to prilika i da ratni vojni invalidi odaju počast srpskim borcima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

On je podsjetio da je po završetku minulog rata u Srpskoj bilo registrovano 45.000 ratnih vojnih invalida, a prema podatku iz oktobra prošle godine ih je 30.330, što, kako kaže, ukazuje koliko ih je biološki nestalo.

“Statusu ovih ljudi mora se posvetiti velika pažnja. Položaj ratnih vojnih invalida je veoma težak, posebno kod zdravstvene zaštite. Nadam se da će institucije imati razumijevanje i osloboditi ratne vojne invalide od plaćanja lijekova putem liste `Be`“- rekao je Vrhovac.

Vrhovac je naglasio da ratni vojni invalidi očekuju povećanje lične invalidnine, posebno kod onih od pete do desete kategorije, kojima su ta primanja veoma niska. “Samo tražimo da se osnovica za obračun lične invalidnine veže za prosječnu neto platu iz zadnje godine “– izjavio je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, Savez očekuje da i lokalne zajednice posvete pažnju ratnim vojnim invalidima u vidu materijalnog obezbjeđenja i liječenja, navodeći da postoje opštine u kojima nema nikakvih aktivnosti niti pomoći za ovu kategoriju društva.

Predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Milomir Ećimović, koji je i predsjednik RVI Rogatica, rekao je novinarima da se, i pored toga što su Vlada i resorno ministarstvo prethodnih godina učinili mnogo s ciljem poboljšanja statusa ove populacije, ipak u vrijeme globalne velike inflacije ukazala potreba da invalidnine treba značajno povećati.

On je podsjetio da je Savez RVI u pregovorima sa institucijama Srpske da osnovica za obračun ličnih invalidnina bude prosječna plata u Srpskoj za proteklu godinu, što bi bilo značajnije povećanje tih primanja.

Ećimović je rekao da ova kategorija nije zadovoljna ni zdravstvenom zaštitom, jer je riječ o ljudima u poodmaklim godnama i oštećenog zdravlja, što zbo ranjavanja, što zbog niza drugih bolesti, koji su u situciji da često kupuju skupe lijekove.

Milenko Kapuran sa Sokoca, invalid prve kategorije i jedan od najmlađih među ratnim vojnin ivalidima u Srpskoj, smatra da je jedan od većih problema ove populacije saradnja udruženja sa pojedinim lokalnim zajednicama.

Na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana RVI Srpske danas je položen vijenac na centralni spomenik poginulim srpskim borcima, služen parastos i prislužene svijeće u Spomen-kapeli u Rogatici.

Obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida prisustvovali su i predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida Pokrajine Vojvodine i udruženja u sastavu tog pokrajinskog udruženja.

Za Dan ratnih vojnih invalida Srpske izabran je 10. septembar, kada je Narodna skupština Republike Srspke donijela prvi Zakon o pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca 1993. godine.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services