U Srbiji mlijeka nije bilo zbog uvoza u susjedne zemlje

Rafovi u marketima prazni

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je „da je do nestašice mlijeka došlo jer je u susjednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mlijeko njima prodaju“.


Rafovi u marketima prazni
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava, pa do toga da mlijeka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mlijeka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cijena litra mlijeka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski prerađivač gleda da proda skuplje, rekao je ministar poljoprivrede.

Ukazao je da su u regionu velike razlike u cijeni mlijeka u maloprodaji u odnosu na Srbiju i da zato proizvođači i prerađivači automatski počinju da izvoze kada ta razlika dostigne 50 odsto u cijeni.

– Onda upadamo u makaze, imamo problem da srpsko tržište traži tu robu, proizvođači traže cijenu i tada dolazi do ovakvih kratkoročnih nestašica – rekao je Nedimović.

On je objasnio da je Vlada Srbije zato ograničila cijenu dugotrajnog UHT mlijeka na 128,99 dinara i maržu trgovcima na pet odsto za svježe i UHT mlijeko i podsjetio da je do kraja septembra zabranjen izvoz sirovog mlijeka i nekih mliječnih proizvoda.

– To su kratkoročne mjere, a nova vlada Srbije će strateški da se pozabavi pitanjima vezanim za stočarstvo i mliječnu industriju – najavio je Nedimović. On je dodao da je dodatni problem što Bugarska, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Crna Gora mliječnu industriju više nemaju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju mlijeka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Posljednjih dana mlijeko je polako počelo da se vraća na rafove supermarketa.

– Nisam našla dugotrajno, ali je konačno bilo barem običnog mlijeka sa 2,8 odsto masti. Bilo ga je dovoljno – rekla je Beograđanka Nataša V.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije rekao je prije par dana “da mlijeka nema jer je potražnja povećana, a proizvodnja smanjena”, prenosi Blic.

On je podsjetio da proizvođači imaju obavezu da proizvedu određenu količinu pasterizovanog i UHT mlijeka, ali i da mlijeko izvozimo.

– Dosta toga ide na izvoz u Rusku Federaciju – dodao je Budimović za RTS i napomenuo “da smo u odnosu na prošlu godinu duplirali uvoz, prvenstveno mliječnih proizvoda – među kojima najviše sireva i kačkavalja”.

Poljoprivrednik Vukašin Baćina izjavio je na N1 da je “siguran da mlijeko postoji”, kao i da iz njegovog sela mljekara danas uzme 6.000 litara mlijeka, te da “tri sela danas mogu da podmire jedan veći grad u Srbiji”.

– Prosto je nemoguće da je to mlijeko negduje nestalo. Postoje dvije opcije, ili su ga tajno izvezli ili ga drže po skladištima da izazovu vještačku krizu jer trgovački prerađivački lobi neće da radi ako nema 50 odsto zarade.

Podsjetimo, Vlada Srbije zabranila je izvoz mlijeka do 30. septembra, a izuzetak su samo Sjeverna Makedonija i Albanija, zemlje članice Otvorenog Balkana.

Nekih sireva možda neće biti

Mihailo Vesović iz PKS je istakao “da će sada manje proizvoda ići u izvoz i u proizvodnju sireva”. Na pitanje da li će mliječni proizvodi i sirevi poskupjeti, on je rekao da sigurno hoće, i na lokalnom i na evropskom tržištu.

– Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cijena onoga što bude bilo na tržištu biti veća, jer tako funkcioniše tržište – rekao je Vesović.

Tri hitne mjere Vlade Srbije

Vlada Srbije je donijela početkom nedelje tri hitne mjere kako bi se koliko-toliko stabilizovalo snabdjevanje mlijekom. Cijena litra dugotrajnog mlijeka sa 2,8% mliječne masti je ograničena na 128,99, umjesto dotadašnjih 119,99 dinara, trgovačka marža za sve vrste UHT mlijeka smanjena je sa 12 na pet odsto, a izvoz mlijeka je zabranjen sve do 30. septembra.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services