Skip to main content

Nezapamćeno krvoproliće

Psihijatar istakao 5 stvari koje su ključne za pomoć djeci koja su vidjela smrt

Nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu, u kojoj je učenik sedmog razreda ubio školskog čuvara i više učenika, svi su u šoku.


Psihijatar istakao 5 stvari koje su ključne za pomoć djeci koja su vidjela smrt
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Ova strašna tragedija najviše je pogodila đake i njihove roditelje koji ne mogu da se oporave. Pitali smo dr sci. med. Petra Vojvodića, psihijatra kako da roditelji razgovaraju sa djecom koja su danas vidjela beživotna tijela, krv i užas kakav se do sada nije dogodio na ovim prostorima.

– Pošto je sad ovo akutna situacija, djeca koja su bila na licu mjesta treba da sada budu kod kuće, dalje od škole i mjesta gdje se sve to izdešavalo. Najvažnije da se djeca sada osjećaju sigurno, a to je moguće kod kuće sa porodicom. Da budu u sigurnoj zoni, porodičnoj atmosferi, da roditelji uzmu bolovanje i daju djetetu vremena da obradi ovo traumatično iskustvo – kaže dr Vojvodić.

Ne moraju da prepričavaju šta se desilo

On ističe da djecu ne treba siliti da pričaju o svemu što se desilo, zato što su ona sada u stanju šoka.

– Neko od učenika će biti ćutljiv, dislociran, gledaće u jednu tačku, neko će vrištati, plakati, neko će misliti da je baš ono krivo za to što se desilo. Roditelj mora da kaže djetetu da će sve biti u redu, i da su sve njegove reakcije normalne. Dijete sada ne smije da se retraumatizuje, mora da se čeka da ono samo pločne da priča o tome.

Ako dijete ne može da se smiri – treba mu stručna pomoć

Međutim, upozarava Vojvodić, ako je dijete previše uzmemireno, ako gubi kontolu, povraća od straha, ne može da spava, treba otići kod psihijatra ili kod psihologa.

– I što je jako važno moj savjet je da se djeci sada ograniči dostupnost informacija. Televizija, vijesti, telefoni, da se ograniče i da se obavezno sklone od njih, jer ih to dodatno uznemirava. Sad im treba mir tišina, da se skupe, srede…Treba apelovati na Ministarstvo zdravlja i prosvjete da se ovaj djeci omogući urgentna psihološka pomoć i da se obezbjede psihijatri i psiholozi po školama i ustanovama koji bi im bili na raspoloiganju. Da se organizuje radna grupa sa stručnjacima koji su obučeni da djetetu pruže podršku.

Djeca da ostanu kod kuće

Učenici škole u kojoj se desila tragedija po mišljenju psihijatra kod kuće treba da ostanu koliko god im je potrebno, a roditelji da im obezbjede uslove da se osjećaju bezbjedno, piše Blic.

– Amerika prednjači po ovoj vrsti patologije koja se sada izvozi kod nas. Nažalost, porodica je oštećena, djeca su prepuštena mrežama, raznim uticajima koji ih čine destabilizovanim i van emotivne regulacije. Osmoro djece je poginulo, zašto? Moramo da se bavimo svojom djecom, a ne da ih vaspitava internet. Valjda ćemo naučiti nešto iz ove strašne tragedije.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti