Ima najčudniji mogući simptom koji se javlja samo noću

Prvi znak da ste „zakačili“ virus

Iako se čini da je korona virus davna prošlost, zapravo su žrtve ove bolesti i dalje svakodnevne. Ipak, situacija je daleko manje alarmanta nego što je to bio slučaj u protekle dvije godine, ali svakako treba obratiti pažnju na simptome i reagovati na vrijeme, ukoliko dođe do obolijevanja.


Prvi znak da ste „zakačili“ virus
FOTO: SHUTTERSTOCK

Trenutno je dominantna jedna varijanta omikron soja prozvana BA.5, a ljekari su primjetili da je za nju karakterističan jedan neuobičajen simtpom koji se javlja samo noću. Naime, reč je o noćnom znojenju!

Ipak, kada je riječ o najučestalijim simptomima podvarijante BA.5 to su upala, odnosno grebuckanje u grlu i glavobolja. Ove podatke na svjetlo dana iznio je profesor Tim Spektor, koji je kreirao sada već poznatu aplikaciju za praćenje simptoma korona virusa u Velikoj Britaniji – Zoe Covid.

– Bol u grlu, ili bilo kakvo grebuckanje i nadražaj u njemu, jedan su od najranijih simptoma podvarijante omikrona BA.5 – poručuju iz Zoe Covid aplikacije.

Još neki od simptoma tipičnih za ovaj soj su:

Kašalj, ali ne suv već sluzav, promuklost, kijavica, umor, bolovi u mišićima, curenje iz nosa, vrtoglavica.

Ono što je takođe primjećeno kod ove varijante jeste da postoji manja šansa da zaraženi obole od dugog kovid-a.

– BA.5 ima daleko manje šanse da dovede do dugog kovid-aa, ali još uvijek jedan od 25 pozitivnih pacijenata ima simptome duže od četiri nedjelje – ističe dr Kler Stivs sa King Koledža u Londonu.

Takođe, istraživanja su pokazala da ovaj soj izaziva blaže forme bolesti, ali je istovremeno izrazito zarazan, pa se lako prenosi čak i na one koji su prije samo nekoliko nedjelja već preležali neku drugu vrstu omikrona.

Još jedna u nizu novih studija dolazi sa Imperijal Koledža u Londonu, a pokazala je da su ljudi sa blagim simptomima kovida zaraženi u prosjeku oko pet dana, piše Blic.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services