Visoka korupcija

Primali mito da „proguraju“ kandidate pri zaposlenju u Graničnoj policiji BiH

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv šest lica, koja se prema istoj terete za primanje mita kako bi pojedince nezakonito zaposlili u Graničnoj policiji BiH.


Primali mito da „proguraju“ kandidate pri zaposlenju u Graničnoj policiji BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Naime, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu zbog koruptivnog djelovanja u procesu konkursa za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata u procesu, kao i drugih povezanih kaznenih djela.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, Optuženi su:

1. Rejhan Raković, rođen 19.01.1980. godine u Bihaću, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, predsjednik Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem zaposlenih, državljanin BiH
2. Ensar Salčinović, rođen 09.09.1991. godine u Sarajevu, uzaposlen u Graničnoj policiji BiH, državljanin BiH
3. Kenit Čakić, rođen 02.05.1994. godine u Bugojnu, ranije osuđivan, državljanin BiH
4. Armin Otuzbir, zv. “Pipa”, rođen 30.11.1991. godine u Travniku, državljanin BiH
5. Mirza Ramljak, rođen 26.12.1985.godine, u Sarajevu, državljanin BiH
6. Ivica Sabljo, rođen 06.05.1980.godine u mjestu Poklečani, Posušje, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, član Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem zaposlenik, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana grupa, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zloupotrebe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijem istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist“– rekli su u Tužilaštvu BiH. Takođe, istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na konkrusu i zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH.

Nakon okončane istrage koju je tužilaštvo provelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, navode optužnice tužilašvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala. Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu od više od 100 000 KM, koja je zaplijenjena u tužilačkoj i policijskoj akciji – dodaje se u sopštenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services