Skip to main content

Pošteni, kreativni i duhovno snažni

Pošteni, kreativni i duhovno snažni: Verziju njegovog imena ima svaki narod na svijetu

Postoji mnogo razloga zašto roditelji žele snažno, ratničko ime za svoje dijete.


Pošteni, kreativni i duhovno snažni: Verziju njegovog imena ima svaki narod na svijetu
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Možda su se teško izborili da postanu roditelj ili se sama beba borila da stigne ovdje. A možda je njen put na svijet bio dovoljno lak, ali je morala žestoko da se bori kada je stigla ovdje.

Otud negdje potiče i srpsko muško ime Borjan, koje se često sreće kao prezime u Dalmaciji i Lici (Hrvatska) i Bjelopolju (Crna Gora). To je autohton stari naziv koji se izvodi iz riječi “borba” i “vojnik” i izražava želju roditelja da dijete bude borbeno.

Postoji i njegov ženski oblik – Borjana.

Smatra se da se osobe koje se zovu Borjan poštene, kreativne i duhovno snažne, da su sposobne da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobne su da vole čista srca.

Borjani se teško zaboravljaju, uvijek privlače pažnju na ovaj ili onaj način. Svoje ime nose sa sigurnošću i svjesni su sebe. Uglavnom postižu uspjeh u životu. Ne podnose da su gubitnici i imaju jak osjećaj identiteta.

Kako je Borjan muško ime domaćeg porijekla čije značenje imena dolazi od osnove “boriti se”, mnogo je njegovih pandama u stranim jezicima, pa i iako nemaju nikakvu sličnost po zvučnosti, predstavljaju upravo ono što je univerzalno za sve ljude – njihova imena označavaju borbu.

Među samo nekima od njih se izdvajaju Agnar – norveško ime koje znači ratnik, ili Špansko i italijansko ime – Alfonso, koje znači “bitka” ili “plemenit” i “spreman”. Tu je recimo i englesko ime Alvej, koje korijen ima u nazivu borbenog vilenjaka.

Asim je, recimo, arapsko ime pandam Borjanu, koje znači zaštitnik. Bler potiče od galske riječi “blar”, što znači ravnica, polje, bojno polje. Tu je i rusko ime Igor, koje znači ratnik predaka. U Irskoj Katan znači bitka.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti