Jedno od starijih imena

Popularnost ovog imena ne jenjava

Muško ime koje roditelji često biraju za svoje dečake definitivno je Danilo.


Popularnost ovog imena ne jenjava
Foto: Šaterstok

Ovo ime staro i više stotina godina, ali njegova popularnost ne opada ni danas.

Pretpostavljeno značenje imena Danilo je “onaj koji je poslat od Boga kao sudija časni”; “onaj koji vjeruje u Božju pravdu”; “onaj koji je donio radost danom svoga rođenja”; “svjetlost dana”; “prorok”; “miljenik Božji”; “pravednik”; “pravedan”.

Ovo ime ulazi u istoriju u petom vijeku prije nove ere i vezuje se za ime starozavetnog proroka Danila. Pretpostavlja se da ime Danilo dolazi iz starohebrejskog jezika i izgovara se kao “Daniel” – “Bog je moj sudija”.

Na našem podneblju postoji pretpostavka da je ime Danilo poteklo od imenice “dan”, te je davano đečacima koji su rađani ili danju ili na neki važan dan, bitan datum u vjerskom ili bilo kom drugom smislu.

Pored toga što je ime Danilo popularno među hrišćanskim svijetom, postoji i u muslimanskoj veri, i to u obliku Daniyal.

Prema statističkim podacima ime Danilo je u 2018. godini bilo među 100 najdavanijih imena u Republici Srbiji, gdje je zauzelo 45. mjesto.

Jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih romanopisaca i esejista koji je nosio ovo ime je Danilo Kiš. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih književnika 20. vijeka, njegova djela prevedena su na sve velike svjetske jezike.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services