Skip to main content

Politiku američkog ambasadora nazvao „smrdljivom“

Politiku američkog ambasadora nazvao „smrdljivom“: Dodik ponovo prijeti proglašenjem nezavisnosti Srpske, tvrdi da je prvi korak učinjen

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik poručio je da je Srpska u svemu stabilnija nego Federacija „mada se ne upoređujemo s njom“.


Politiku američkog ambasadora nazvao „smrdljivom“: Dodik ponovo prijeti proglašenjem nezavisnosti Srpske, tvrdi da je prvi korak učinjen
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Dodik kaže da Srpska živi svoj život onako kako je predviđen Ustavom, a to je život samostalne države unutar BiH.

– Srpska odbacuje bilo kakvo miješanje sa strane. Nismo nesretni što nas neki zaobilaze. Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kada postoji, privreda je iskazala dobit od tri milijarde KM prošle godine. Prosječna plata je veća od 1.200 KM. Srpska ima najnižu stopu zaduženosti ikada, ona je 32 odsto što se tiče javnog duga, a što se tiče ukupnog duga to je oko 41 odsto. Republika Srpska ima najmanji procenat javnog duga u regionu, nije prezadužena, ima stabilan kreditni rejting B++ što nam omogućava da se pojavljujemo na međunarodnim finansijskim tržištima. Srpska ima najveći broj prijatelja koji žele da je javno podrže – rekao je Dodik.

On naglasio da Srpska nije dozvolila da se na organima BiH donese odluka o uvođenju sankcija Rusiji, ali da je bilo neodgovornih ambasadora, poput Svena Alkalaja, koji su se samostalno pridruživali.

– Na to nismo mogli da utičemo. Vidimo da neki ovdje pozivaju Borelja da on nešto objašnjava. Postoji jedna opoziciona struktura u Srpskoj koja ima svoje brige, koje nisu male, a mi ih nismo njima nametnuli. Ne želimo da se bavimo njima, ali uporno pokušavaju da pobjegnu od tema raskola tako što će izbaciti laž koje mi treba da komentarišemo. To se neće desiti. Nikada se nisu izjasnili o pitanju samostalnosti Srpske. Uvijek su pobjegli sa sjednica NSRS kada se nagovještavalo da bi se to desilo. Sad su najveći protivnici te priče. Kada uzmete onog Marfija, onoga što stalno smišlja šta će uraditi loše Srbima i Srpskoj, isto govore oni, isto govore predstavnici FBiH, isto opozicija u RS. Kažu „on hoće da sakrije probleme koji u Srpskoj postoje“. Ovdje se nikada problemi ne kriju, a najveći problem je na globalnom nivou. Mi nemamo većih problema osim da podižemo naš standard i zaposlenost. Kažu „Dodik brani svoje pozicije i krade novac“. Ja da hoću to, najbolje bi bilo da se priklonim američkom ambasadoru i njegovoj smrdljivoj politici. Ne! Moja borba je isključivo vezana za pozicioniranje Srpske – rekao je Dodik.

Govoreći o EU, Dodik je rekao da smo mi za Evropu „nestašna, prljava djeca, rođaci, koji se valjaju u blatu“.

– Ali pošto se sada i oni valjaju u blatu zbog Ukrajine, onda su se sjetili nas, pozivajući nas da uvedeno sankcije Rusiji. A za to se ništa ne dobija, osim da ćemo biti dio njihove porodice, onda kada budu propali.Možda je potrebno podržati načelno inicijativu francuskog predsjednika Makrona da se pravi Evropa u kojoj bismo mogli da se nađemo na neki način. Ali, Evropa koja je podanička prema Americi, nije dobra – smatra Dodik.

Demantovao je izjavu ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da je spoljnopolitički cilj BiH članstvo u NATO.

– To nije dogovoreno. To piše u strategiji koju je usvojio još Ivanić, ali je nakon toga usvojeno mnogo naših bazičnih dokumenata u kojima se samo govori o programu saradnje. To nas dovodi u poziciju da ću morati da ubijedim Željku Cvijanović da više nikada ne donesemo takvu strategiju kojom će oni mlatarati po svijetu. Ali, podržavam Željku i mislim da treba prekinuti sve vježbe u BiH sa bilo kim dok traje sukob u Ukrajini – kaže Dodik.

Pozvao je na vraćanje ustavnih ovlaštenja Srpskoj, ili će, u suprotnom, biti donesena odluka o nezavisnosti.

– Šta o tome misli PDP i SDS, nebitno je. Oni prate šta misle muslimanske vođe i stranci. Neki kažu neka Dodik napravi prvi korak. Mi smo prvi korak već napravili.To što oni ne vide, njihova stvar. Volio bih da se nezavisnost desi u mom životu, ali vjerujem da će se to desiti u jednom životu. U okviru Bih mi smo izgubljeni kao narod – rekao je Dodik.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti